0 van 0 resultaten voor ""

Waterstof uit wind en plastic

Grensverleggend in Nederland en Polen

Polen en Nederland

Twee innovatieve manieren om waterstof te produceren; één in Polen en één in Nederland. Ieder op basis van iets wat lokaal in ruime mate beschikbaar is. In Polen is dit niet-recyclebaar plastic afval en in Nederland wind op zee. Wij helpen om deze mooie stappen in de energietransitie mogelijk te maken. Wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn de verschillen? Zijn de technieken bruikbaar over en weer?

Waterstof uit plastic

Waterstof uit plastic

  • Land: Polen
  • Stad: Konin (4e grootste stad van Polen)
  • Inwoners 2021: 71.427
  • Aantal fabrieken: 1
  • Bron: 40.000 kg plastic afval per dag
  • Capaciteit: 985.500 kg 99,999% koolstofarme waterstof per jaar

Plastic afval is een wereldwijd probleem. Slechts 16 procent van het plastic afval kan gerecycled worden om nieuwe kunststoffen te maken. Terwijl 40 procent wereldwijd naar stortplaatsen wordt gestuurd. Dit afval-naar-waterstofproject in centraal Polen pakt dit probleem aan met DMG-technologie. Een nieuwe manier van chemisch recyclen waardoor de fabriek ook koolstofarme waterstof produceert voor de energietransitie van deze regio om steenkool uit te faseren. 

Klik hier voor meer informatie over het afvalnaarwaterstofproject in Polen

Waterstof uit wind

Waterstof uit wind

  • Land: Nederland
  • Stad: Terneuzen en Vlissingen
  • Inwoners 2021: 25.405 en 33.000
  • Aantal fabrieken: 2
  • Bron: 25 megawatt tot 100 megawatt uitbreidbare waterstofelektrolyse installaties
  • Capaciteit: tot 15 miljoen kg groene waterstof per jaar

Waterstof is een cruciale schakel om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen. Tot nu toe wordt waterstof grotendeels geproduceerd uit aardgas. Met deze twee groene waterstoffabrieken in het Zeeuwse havengebied ‘North Sea Port’ komt hier verandering in. Groene waterstof wordt hier opgewekt met elektriciteit, die komt van windenergie op zee. De fabrieken kunnen straks in de energiebehoefte van de omliggende industrie en zelfs huishoudens voorzien. 

Klik hier voor meer informatie over de waterstoffabrieken in Zeeland

Expertise over landen heen

In opdracht van Hydrogen Utopia International PLC werken ongeveer 20 Sweco-experts vanuit Polen aan het Konin-project, dat naar verwachting eind 2023 moet worden voltooid. Wij hebben het conceptontwerp en de milieueffectbeoordelingen voor de installatie opgesteld. Hierbij ondersteunden we de klant bij de communicatie met de lokale autoriteiten en gaven technisch advies.

Het tempo van het implementeren van een innovatieve technologie in zo’n strikt gereguleerd gebied zoals afvalverwerking is veeleisend, maar dit project laat zien dat met een hoge betrokkenheid van belanghebbenden projecten efficiënt kunnen worden ontwikkeld om succesvolle replicatie mogelijk te maken. – Aleksander Korytowski, projectmanager bij Sweco Polen

Voor de twee groene waterstoffabrieken in het Zeeland is VoltH2 onze opdrachtgever. Wij zijn in de eerste projectfase verantwoordelijk voor het volledige ontwerp, de benodigde vergunningen en de subsidies. We werken met een internationaal en integraal team van Belgische en Nederlandse specialisten. Onze ingezette expertise is breed van energietechniek en procestechnologie tot bouw en brandveiligheid. De eerste grote subsidieverstrekking voor dit waterstofproject is inmiddels toegekend.

We staan voor een enorme uitdaging de komende 30 jaar om ons energiesysteem om te vormen tot een CO2-arm systeem. Waterstof zal hierin een belangrijke rol gaan spelen. Met ons internationale netwerk van experts zijn wij in staat om VoltH2 volledig te ondersteunen op deze reis. – Bert van Renselaar, business director energietransitie bij Sweco Nederland

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.