0 van 0 resultaten voor ""

Bas Aumer verlegt grenzen: van mln m2 zinloos steen groen maken

Nederlandse steden vol kansen om te ‘vergroenen’

In Nederlandse steden liggen miljoenen zinloze straattegels en -stenen. Vervang je die door groen, dan zijn de voordelen legio. De stad krijgt meer verkoeling, het is er minder droog, heeft minder last van wateroverlast en wordt meer biodivers. Bas Aumer, Geodata-specialist met voorliefde voor klimaatadaptatie, ontwikkelde samen met collega’s een slimme tool om inzicht te krijgen in de hoeveelheid zinloos steen in steden wat omgevormd kan worden naar waardevol groen.

Bas, vertel, hoe kwam je op het idee?

“Ik liep stage bij Sweco en was op dat moment bezig met een tool die inzichtelijk maakt welke daken zich lenen voor groene daken en andere functies. Toen ik Joeri Meliefste, collega expert stedelijk groen en klimaatadaptatie, hoorde over zinloze verharding en de vele voordelen van groen, bedacht ik me dat juist op het maaiveld een enorme potentie ligt om te vergroenen. De impact die je daar kunt maken in combinatie met het vergroenen van het dakenlandschap is enorm. Het leek me nuttig als we inzicht zouden hebben in de hoeveelheid zinloze verharding in onze steden. En zie hier, het idee voor de zinloze verhardingtool was geboren!”

De tool spoort zinloze verharding op. We kijken naar de ruimte die er is om te vergroenen binnen de gestelde kaders van hoe breed een trottoir moet zijn. Daarvoor gebruiken we openbare data in combinatie met specifieke data van gemeenten. De plekken waar een gemeente kan vergroenen zijn minstens 20 m2 groot, want dan heeft het groen echt effect. We kunnen de locaties met zinloze verharding op alle schaalniveaus inzichtelijk maken: van straat- tot wijkniveau of zelfs van een hele gemeente.

Waarom is deze tool zo nuttig?

“Veel gemeenten willen vergroenen maar hebben niet helder en overzichtelijk waar de vergroeningspotentie zit. Onze tool brengt eenvoudig zinloos verharde plekken in kaart. Ook bijvoorbeeld plekken waar bomen in de verharding staan. Je kunt met de tool daarom heel gericht en met veel effect gaan vergroenen. Niet telkens een buurt maar veel planmatiger en over de gehele gemeente.

Vaak komen er heel veel vierkante meters uit onze analyse. Bijvoorbeeld in Zeist, maar liefst 180.000 m2 aan zinloze verharding. Gemeenten zien door de bomen het bos niet meer. Daarom sporen we niet alleen de locaties op, maar bieden we ook een prioritering aan, gebaseerd op hun eigen wensen. Zo zet Gemeente Zeist bijvoorbeeld vol in op biodiversiteit. Voor Gemeente Houten is wateroverlast een belangrijk thema. En gemeente Delft wil gericht hittestress tegengaan. Afhankelijk van welke prioriteiten je als gemeente hebt kun je je gemeente veel sneller klimaatadaptief en/of meer biodivers maken.”

Als gemeente zetten we in op klimaatadaptatie en biodiversiteit. De tool geeft een snelle analyse van de locaties waar relatief veel verharding ligt. Daar gaan we actief aan de slag met ontstenen. Daarnaast gaan we de resultaten gebruiken voor locaties waar we de openbare ruimte ontwikkelen of renoveren om verder te ontstenen.

– Annelies de Gooijer, werkvoorbereider Groen en Spelen, Gemeente Zeist

En tot welke inzichten kwamen jullie?

“Wat opvalt is dat we echt een enorme hoeveelheid zinloze verharding hebben liggen in Nederlandse steden. Alleen al in de provincie Utrecht gaat het om miljoenen tegels. In eerste instantie denk je ‘de verharding op ons maaiveld is functioneel’, maar de tool heeft mij en veel gemeenten doen inzien dat er toch wel erg veel zinloze verharding is en er met een simpele aanpassing grote stappen gezet kunnen worden richting een klimaatadaptievere leefomgeving. Dus laten we deze vergroeningspotentie benutten!

We hebben voor de provincie Utrecht een top 10 gemaakt van de grootste gemeenten en de hoeveelheid zinloze verharding geanalyseerd. Om gevoel te krijgen bij de hoeveelheid vierkante meters, hebben we dit afgezet tegen voetbalvelden. Daarnaast hebben we in het kader van het NK Tegelwippen een conversie gemaakt van oppervlakte steen naar hoeveelheid tegels. De uitkomsten liegen er niet om: bij elkaar opgeteld gaat het om miljoenen tegels!”

Top 10 gemeenten

nr.GemeenteAantal tegelsGelijk aan aantal voetbalvelden
1Utrecht7.989.250114
2Amersfoort1.984.50036
3Zeist1.498.75027
4Nieuwegein1.452.30026
5Houten673.45012
6Woerden649.45012
7Veenendaal628.40011
8Maarssen397.6007
9Ijsselstijn314.2006
10Soest137.0002

Waar word je blij van in dit project?

“Ik vind het geweldig om met mijn vakgebied GIS een bijdrage te kunnen leveren aan het werk wat mijn collega’s doen om Nederland duurzamer in te richten. Digitalisering zorgt ervoor dat we steeds weer grenzen kunnen verleggen. Het mooie is dat we nu op een punt staan dat we die enorme hoeveelheid data in ons voordeel kunnen gebruiken. Met satellieten, luchtfoto’s en allerlei open data kunnen we heel veel nieuwe inzichten creëren. We vormen deze data om tot inzichten waar onze klanten concreet mee aan de slag kunnen, zoals in dit geval het klimaatadaptatiever maken van onze leefomgeving.”

Van data naar informatie. Wat mij betreft de sleutel voor komende jaren. Het wordt heel interessant om dat verder te ontwikkelen. En te automatiseren, zodat het werkproces efficiënter wordt.

– Bas Aumer, Geodata specialist

Digitalisering zorgt er dus voor dat we grenzen kunnen verleggen. Hoe verleg jij zelf je grenzen?

“Wat voor mij goed werkt is mijn ogen en oren openhouden en openstaan voor alle ideeën. Ik lees uit interesse veel over mijn vakgebied en houd daarnaast goed in de gaten waar we ons vanuit Sweco allemaal mee bezighouden. En als ik dan iets zie wat me triggert dan ga ik er achteraan. Zo verleg ik steeds mijn grenzen. De zinloze verhardingstool is ook op deze manier ontstaan. Alleen lukt het niet, maar door de samenwerking op te zoeken en door expertises bij elkaar te brengen, kom je verder. Daar ontstaat de meerwaarde en verleg je grenzen. Als individu, maar ook als organisatie. Je moet wel met wat opportunisme te werk gaan. Probeer het gewoon; je hebt minimaal een leuk gesprek!”

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.