0 van 0 resultaten voor ""

Trikk en tram

Verbonden tussen Nederland en Noorwegen

Van Byparken tot Utrecht Centraal

Twee splinternieuwe tramlijnen. De één in het wonderschone Bergen in Noorwegen en de ander in het hart van Nederland: Utrecht. De afgelopen tijd werkten we (mee) aan de realisatie van deze nieuwe tramlijnen. Wat zijn de overeenkomsten? Wat zijn de verschillen? En zijn deze inzichten bruikbaar over en weer?

Lightrail Bergen

 • Land: Noorwegen
 • Stad: Bergen
 • Inwoners 2021: 285.601
 • Lijn: 2
 • Haltes: 7
 • Van: Byparken
 • Naar: Fyllingsdalen
 • Lengte: 10 kilometer

De stad en provincie Bergen willen graag dat mensen vaker met het ov reizen. Daarom realiseerde de Noorse stad de afgelopen jaren een tweede, moderne tramlijn. Deze zogeheten ‘lightrail’ bevordert de moderne uitstraling van de stad en zorgt voor een snelle en veilige verbinding tussen het centrum van Bergen en haar buitenwijken. De omgeving van de tramlijn werd ook herontwikkeld.

De nieuwe tramlijn is sinds 21 november 2022 officieel in gebruik. 

Uithoflijn Utrecht

 • Land: Nederland
 • Stad: Utrecht
 • Inwoners 2021: 359.355
 • Lijn: 22
 • Haltes: 8
 • Van: Centraal Station
 • Naar: Science Park
 • Lengte: 9 kilometer

Steeds meer studenten, werknemers en bezoekers reizen van Utrecht Centraal naar de Uithof (het Utrecht Science Park). Bussen kunnen deze hoeveelheid reizigers niet meer vervoeren. Om die reden besloten provincie Utrecht en gemeente Utrecht een nieuwe, duurzame tramlijn aan te leggen: tram 22 (de Uithoflijn). De tramlijn is sneller én biedt meer comfort dan de bussen die voorheen op dit traject reden.

De nieuwe tramlijn is sinds 16 december 2019 officieel in gebruik. 

Van geotechniek tot projectmanagement

Om van het project in Bergen een succes te maken, was er veel expertise nodig. Van geotechniek, landschap, constructie, wegen en water tot aan rail. Daarom besloten Sweco Noorwegen en Sweco Nederland samen te werken. Met maar liefst 250 experts werkten we aan de realisatie van de nieuwe tramlijn.

Voor de realisatie van tramlijn 22 in Utrecht werden twee projectteams ingericht: het team dat verantwoordelijk was voor de traminfrastructuur en het team dat de tramvoertuigen leverde. Sweco ondersteunde het team voor de traminfrastructuur en dacht mee over de engineering, uitvoering en de testfase van het project.

 

Tips & tricks

Noorse lessen

1: Organiseer workshops

Workshops helpen om elkaar te leren kennen, te begrijpen, focus aan te brengen en te werken als één team. Het levert ook creatievere oplossingen op en je maakt sneller keuzes. gemaakt.

2: Werk met BIM

Met BIM kun je allemaal op dezelfde en geïntegreerde manier werken. Zowel projectmatig als planmatig. Een ‘must’ voor internationale en multidisciplinaire projecten.

3: Werk met SE

In een internationaal project heb je te maken met andere wet- en regelgeving. SE (Systems Engineering) helpt om de eisen en eventuele wensen aan het ontwerp goed te definiëren.

4: Organiseer leansessies

Er zijn zaken die in het ene land normaal zijn en in het andere land onbekend. Tijdens leansessies kun je verwachtingen over en weer toetsen en tijdig bijsturen. Extra belangrijk in een internationaal project.

5: Verstuur een nieuwsbrief

Verstuur geregeld een nieuwsbrief naar alle betrokkenen waarin je elkaar op de hoogte houdt van (project)successen. Zo vergroot je betrokkenheid.

Nederlandse lessen

1: Start met een Project Startup

Start elk project met een Project Startup voor de opdrachtgever en -nemer. Dit helpt om elkaar en de verschillende belangen beter te begrijpen. Grijp de startup daarnaast aan om te bespreken wat de tien belangrijkste samenwerkingsregels zijn.

2: Organiseer risicosessies

Tijdens een risicosessie stel je met het projectteam een risicolijst op en de bijbehorende eisen. Zo zorg je voor kwaliteitsborging binnen het project.

3: Waarborg continuïteit in het projectteam

Voorkom wisselingen in het projectteam. Zo behoud je opgebouwde kennis over het project en voorkom je verstoring in het proces.

4: Organiseer leansessies

Tijdens LEAN sessies bespreek je met de opdrachtgever en -nemer de knelpunten in de planning. Door dit geregeld met elkaar te bespreken, versnel je het proces en verhoog je de kwaliteit.

5: Werk vanuit integraal projectmanagement

Integraal projectmanagement helpt om de interne en externe samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo weet je wie op welk moment verantwoordelijk is voor welke taak.

Een open werkcultuur

Petra was projectleider voor het project in Bergen en merkt dat het binnen project belangrijk is om werkwijzen en ingesleten gewoonten te signaleren en naar elkaar uit te spreken.

Dat geldt voor internationale projecten, maar net zo goed voor Nederlandse projecten. Iedere vakdiscipline heeft zijn eigen gewoontes en aannames. Het is goed om hier rekening mee te houden en continu te toetsen of er geen misverstanden ontstaan. Met een open werkcultuur verhoog je de kwaliteit van werken en de producten die je oplevert.

Wil je meer weten over een van deze projecten?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.