0 van 0 resultaten voor ""

Slim bedacht

Kunstmatige rivier

900 km ten Noorden van Amsterdam werken ongeveer 300 Sweco-experts dagelijks aan één van ’s werelds langste lightrail verbindingen. Zo ook landschapsarchitect Stefan te Vaarwerk. Hij werd uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor de grote hoeveelheden regenwater waar het Noorse Bergen mee kamt. Dat je het oplossen van waterproblematiek wel aan de Nederlanders kunt overlaten, laat Stefan zien. De kunstmatige rivier zorgt er niet alleen voor dat het waterprobleem is opgelost en de vismigratie is herstelt. Ook maakt deze slimme oplossing de omgeving aantrekkelijker. Stefan vertelt hoe.

Kun je meer vertellen over de impact van de grote hoeveelheden regen die in Bergen valt?

“Bergen is één van de natste steden ter wereld. Daarnaast wordt de stad omringt door verschillende bergketens en kunnen de bergbeken en straten in de stad tijdens flinke regenval veranderen in een kolkende massa water. Doordat het gebied waar de tram doorheen gaat lopen wordt getransformeerd naar een levendige nieuwe woonwijk, moet dit probleem aan de voorkant opgelost worden. De bewoners moeten een veilige en fijne leefomgeving gaan krijgen.”

Hoe lossen jullie de waterproblematiek op?

“In ons plan hebben wij direct naast de lightrail een tweelaagse waterverbinding ontworpen tussen het Solheimsmeer en de fjorden. Het onderste kanaal is ontworpen als robuust systeem die bij extreme regenval overtollig water, vanuit de stad en de omliggende bergketens, zo snel mogelijk kan afvoeren naar de zee en zodoende de stad beschermt tegen overstromingen. Het bovenliggende kanaal is daarentegen volledig ingericht voor de migratie van de zeeforel, die in nauwe samenspraak met een visbioloog is ontworpen.

Tekening van fietser in groene omgeving met waterinfiltratie

Beton en aantrekkelijk, klinkt niet als een logische combinatie

“Ik snap deze eerste gedachte. Het plangebied gaat de komende 10 jaar een grondige transformatie ondergaan; van verouderd industriegebied naar hoogstedelijk woon- en werkgebied. Deze nieuwe waterverbinding ligt in het hart van dit gebied en een vrij meanderende bergbeek past fysiek niet in de beschikbare ruimte. Bij het ontwerp van het kanaal hebben we gezocht naar een zo natuurlijk mogelijk inrichting van een gecultiveerde waterverbinding. Beton maakt het juist in deze situatie goed mogelijk om een robuust dubbellaags systeem te maken én een prettige groen/blauwe natuurlijke uitstraling neer te zetten.”

900

kilometer ten Noorden van Amsterdam

300

Sweco-experts

10

jaar: een grondige transformatie

Wat maakt dat je zo enthousiast bent over deze oplossing?

“We hebben met een groot team een slimme integrale oplossing bedacht die enerzijds de problemen oplost en anderzijds unieke kansen weet te verzilveren. Dit soort oplossingen kunnen alleen ontstaan door integrale denkkracht die ontstaat door samen te werken met specialisten vanuit allerlei disciplines. Door de aanwezigheid van al deze expertises hebben we deze oplossing kunnen bedenken, verbeelden en verifiëren en tot op detailniveau kunnen uitwerken. Ik weet zeker dat de toekomstige inwoners van dit nieuwe stadsdeel straks met trots over hun woonomgeving gaan praten.”

Kan deze oplossing ook andere steden helpen die kampen met waterproblematiek?

“Ja zeker! Het is kunst om eerst de lokale situatie goed in de vingers te krijgen om vervolgens een goed werkend en vooral slim doordacht systeem te kunnen ontwerpen. Het verknopen van meerdere functie en belangen – in dit geval waterveiligheid, herstel van vismigratie en een esthetische fraaie voorkant voor hoogstedelijke ontwikkeling – zorgt voor draagvlak en realiteitszin.”

Bergen Lichtrail met kunstmatige rivier

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.