0 van 0 resultaten voor ""

Ode aan het vakmanschap

Nieuw waterzuiveringsstation

Nederland staat in de top 10 van landen met het schoonste drinkwater ter wereld. Knappe score, zeker als je weet dat de grondwaterkwaliteit steeds meer onder drukt staat. Drinkwaterbedrijf Oasen bouwt om die reden een compleet nieuw zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland. Het waterbedrijf gaat hier op een nieuwe manier het grondwater zuiveren, zodat het voorbereid is op toekomstige uitdagingen. Cor-Jan Baltus, projectleider multidisciplinaire projecten en adviseur procesautomatisering, werkte met maar liefst 40 ingenieurs aan dit nieuwe zuiveringsstation. Een klus waar flink wat vakmanschap bij komt kijken.

Projectleider én adviseur; hoe zit dat?

Cor-Jan: “Als klein jongetje was ik al gefascineerd door techniek. Ik sleutelde graag aan schakelaars, lampen en stopcontacten. Die fascinatie pas ik toe in mijn werk als adviseur procesautomatisering. Ik zeg altijd tegen mensen ‘ik bedenk de hersenen en het zenuwstelsel van een fabriek’. Omdat ik veel ervaring heb met het leiden van projecten ben ik ook projectleider multidisciplinaire projecten. Multidisciplinair wil zeggen dat verschillende disciplines meewerken, zoals bouwkunde en constructies, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ondergrondse infratechniek. Dat is bij het ontwerpen van een nieuw waterzuiveringsstation – zoals voor Oasen – ook nodig. Het bouwen van zo’n station is één grote puzzel waarbij iedereen een stukje aanlevert. Dat maakt het werk heel leuk en afwisselend. Het project van Oasen is bovendien uniek: het is het eerste zuiveringsstation waar zoetwater middels ‘volstroom reverse osmosis’ wordt gezuiverd.

Wat betekent ‘volstroom reverse osmosis’?

Om zoetwater te zuiveren gebruik je onder andere een installatie die voorzien is van een membraan. Het membraan filtert het water; aan de ene kant blijft vuil zitten en aan de andere kant blijft gedemineraliseerd water over. Dat is water in de puurste vorm en dat kun je niet drinken. Aan dat water worden vervolgens weer mineralen toegevoegd, zodat het drinkbaar is. Deze manier van water zuiveren noem je ‘volstroom reverse osmosis’.

We ontwierpen nooit eerder een zuivering op basis van deze innovatieve techniek. Een mooie uitdaging!

Waar begin je?

Het ontwerpen van een zuiveringsstation begint met het Programma van Eisen. Daarin staat aan welke eisen een ontwerp moet voldoen. Van daaruit ga je het ontwerp voor de zuiveringsinstallatie stap voor stap opbouwen. En daar begint de puzzel: voor (de omvang) het gebouw kregen we een aantal randvoorwaarden mee. Vervolgens moeten alle onderdelen van de nieuwe zuivering in dat gebouw passen. Denk aan installaties, tanks, filters en opslag. Daarnaast kijk je of alles veilig is, zijn alle installaties goed bereikbaar, kan er gemakkelijke schoongemaakt worden en creëren we met deze installatie een gezonde werkomgeving voor medewerkers? Om alles goed in kaart te brengen, maken we dankbaar gebruik van 3D-modellen. In zo’n model zie je hoe het gebouw eruitziet, wat de afmetingen van de installaties zijn, waar motoren zitten, waar elektriciteit vandaan komt en bijvoorbeeld hoe je een tank in en uit het gebouw kunt hijsen.

3D BIM-model van waterzuiveringsstation Nieuw-Lekkerland

Operationeel en logistiek

Bij het ontwerpen moet je ook operationeel denken. Water zuiveren is meer dan alleen de ongewenste stoffen eruit halen. Er moeten ook mineralen toegevoegd worden om het drinkbaar te maken. En dat vraagt om operationeel en logistiek denken. Hoeveel mineralen moet je op voorraad hebben, hoe en waar sla je die op en hoe laat je nieuwe mineralen aanvoeren? En past dat allemaal in het ontwerp? Je houdt daarbij ook rekening met de omgeving. Als je geregeld een tankwagen laat komen om de mineralen aan te leveren, en deze rijdt door een woonwijk, is dat dan wel prettig voor de omgeving? Van begin tot eind ben je aan het puzzelen en die puzzel blijft constant actueel.

Bouwen

Als alles past, zet je het voorontwerp om naar een definitief ontwerp en zet je de volgende stap: het máken. Hiervoor zitten we om tafel met leveranciers. Die zeggen soms dat hetgeen wij bedacht hebben helemaal niet kan. Dat betekent dat we terug naar de (digitale) tekentafel moeten. Zoiets kan heel veel impact hebben. Het kan namelijk betekenen dat een constructie compleet anders moet, het gebouw moet worden verbouwd of elektrische leidingen moeten worden verlegd. Voor het zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland is het ontwerp inmiddels al een tijdje gereed. In september 2020 heeft de aannemer de klus gegund gekregen en ze zijn sindsdien aan het bouwen.

De Lek
Cor-Jan Baltus

State of the art

Deze nieuwe zuiveringsinstallatie van Oasen is een mooie innovatie in de drinkwatersector. Oasen zuivert grondwater tot drinkwater en de nieuwe manier van zuiveren helpt om op een effectieve en efficiënte manier de drinkwaterkwaliteit zeker te stellen, ook in de toekomst. De nieuwe zuivering is een stukje state of the art, een nieuwe technologie, en daar hebben we bij Sweco met heel veel plezier aan meegewerkt.”

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.