0 van 0 resultaten voor ""

Lucht, geluid en licht voelbaar maken met bouwfysicus Maartje Daan

Frisse lucht, veel daglicht en een prettige akoestische omgeving zijn van onschatbare waarde voor hoe jij je omgeving ervaart. Om van een gebouw een écht fijn gebouw te maken komt veel kennis en ervaring kijken, weet Maartje Daan, adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid bij Sweco. “De beste oplossing is er een die je niet of nauwelijks opmerkt, maar er ‘gewoon’ is.” Maartje neemt je mee naar de kern van gebouwen: het fysisch ontwerp.

Met veel oog voor de praktijk gaf Maartje haar studie Bouwkunde in Amsterdam vorm. “Het natuurkundige aspect wat komt kijken bij bouwfysica sprak me direct aan. Het gaat hier over het juist prikkelen van zintuigen zodat mensen in gebouwen fijn kunnen verblijven. Juist dat wat ik belangrijk en interessant vind.” Daarom koos ze na haar studie voor een architectenbureau, om een kijkje in de keuken te krijgen van het ontwerpen van gebouwen. Om vervolgens haar weg voort te zetten bij een adviesbureau en zich te specialiseren als bouwfysicus. “Hier kan ik mijn werk voelbaar maken en door gebouwen heen lopen waar ik de fysische ontwerpen voor heb gedaan.”

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het niet tastbare van lucht en geluid aangenaam voelbaar maken is ontzettend complex. Gebouwen maak je voor mensen. Veel verschillende mensen. En daarbij geldt; zoveel mensen, zoveel wensen. “Een gebouw ontwerpen die naar ieders volle tevredenheid functioneert is een illusie. Dit streef ik dan ook niet na, maar wil er wel zo dicht mogelijk bij in de buurt komen. In mijn vak geldt ‘het is geslaagd, wanneer men zo min mogelijk klaagt’. Deze uitdaging zet mij aan, omdat ik weet dat wanneer je met aandacht voor het fysische aan het begin van het ontwerp je een heel comfortabel gebouw kan realiseren. En dat hoeft echt niet alleen te ontstaan door technische hoogstandjes. Oog hebben voor een raam dat wél open kan, kan soms al het verschil maken.”

Bouwfysica in de praktijk

“Op dit moment werk ik aan een supermoderne zorgcampus voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Je kunt je voorstellen dat een prikkelarme omgeving hier cruciaal is. En daarmee veel aandacht moet gaan naar het bouwfysische ontwerp. Daarnaast zit ook in het gebouw an sich een mooie uitdaging. Het gaat hier niet om nieuwbouw, maar om de transformatie van een voormalig ziekenhuis. Door middel van diverse berekeningen en een 3D geluidmodel brengen we de wenselijke nieuwe situatie in kaart en kunnen we hierdoor aan de voorkant veel doormeten en testen. Met als gevolg dat bijvoorbeeld de gewenste speelplaats op het dak gewoon doorgang kan vinden en de directe verdieping eronder prikkelarm blijft bij gebruik.”

Oog voor binnen

“Het mooie aan mijn vak is, is dat je altijd invloed hebt en kunt hebben op het welbevinden van mensen. Die doorgaans heel veel tijd in gebouwen doorbrengen. Het is mijn rol om samen met andere experts ontwerpen te maken die ervoor zorgen dat gebouwen als een thuis voelen. Een plek waar je graag komt, die fijn aanvoelt en waar je energie van krijgt. Vol frisse gezonde lucht, veel daglicht en functioneel geluid. De buitenruimte is immers in Nederland vaak al rumoerig en vervuilend genoeg.”

 

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.