0 van 0 resultaten voor ""

Groen als brandstof voor zelfontplooiing

Binnen Sweco is hij al dé expert op het gebied van stedelijk groen: Joeri Meliefste. Door zijn collega’s wordt hij inmiddels Mister Challenge genoemd. Niet zonder reden, want hij legde een belangrijke basis voor de Groene Stad Challenge. Zijn passie voor vergroening vormde de motor voor zijn groei. “Ik wil het gezicht en gezag zijn op het gebied van stedelijk groen. Ik heb daar namelijk een mening over en ideeën over hoe het anders kan en beter moet. Met Sweco achter me, pak ik de kans om mij als een van de experts in dit vakgebied te profileren.”

Zes jaar geleden kwam Joeri binnen bij Sweco als adviseur civiele techniek. “Ik wilde meer inhoudelijk werk doen, meer de diepte in. Mijn toenmalige manager zag mij als de groene verbreding van zijn team, door de combinatie van mijn achtergrond als landschapsarchitect en werkervaring bij civiele aannemers. Zo belandde ik in het team civiele techniek.”

Ambassadeur voor leefbare steden

In zijn eerste functie bleef zijn passie voor groen toch wat onderbelicht. Ook kreeg Joeri behoefte aan verduidelijking van zijn rol binnen Sweco, zowel voor zichzelf als richting collega’s. “Binnen Sweco werken heel veel specialisten. Soms was het voor collega’s moeilijk te begrijpen wat mijn expertise nu precies was. Ik had overal wel een beetje verstand van, maar had geen duidelijk specialisme.” Toen hij van zijn manager de kans kreeg om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen, leerde hij hoe je bij kunt dragen aan vergroening van de stad. Joeri: “Ik leerde er de rol van ambassadeur te pakken en anderen te vertellen en inspireren over vergroening. Hoe draagt dit bij aan meer biodiversiteit, een betere gezondheid van bewoners en een klimaatadaptieve omgeving?”

 

Kickstart

Zijn deelname aan de cursus was een kickstart voor wat uiteindelijk zou leiden tot het creëren van zijn eigen, door passie gedreven functie binnen Sweco. Vanuit zijn deels opgefriste en deels nieuw opgedane kennis besloot hij zijn verhaal te delen over een onderwerp wat hem opviel en stoorde in de openbare ruimte. “Door de manier waarop we de openbare ruimte vorm hebben gegeven, heeft iedere gemeente te maken met zinloze verharding. Dit zijn plekken die nu verhard zijn terwijl er ook prima beplanting kan staan. Ik kwam het overal tegen, ook in mijn eigen buurt en straat. Dat was een enorme inspiratiebron, ik zag een groot en relatief gemakkelijk vergroeningspotentieel voor heel Nederland.” En zo geschiedde, samen met collega Bas en oud-collega Wimala, beide gespecialiseerd in geodata, ontwikkelde hij een tool waarmee gemeenten meer inzicht krijgen in de analyse en prioritering van zinloze verharding. “Inmiddels hebben we al meer dan 25 projecten gedaan waarbij we zinloze verharding binnen gemeenten grootschalig hebben aangepakt,” vertelt Joeri trots.

Van steen naar groen

De zinloze verhardingstool groeide door naar de Groene Stad Challenge: een challenge die gemeenten ondersteunt in hun uitdaging om te vergroenen. “Het liep in positieve zin een beetje uit de hand. Voor de Groene Stad Challenge hoopten we in het eerste jaar op vijftig deelnemende gemeenten. Het werden er honderd. Inmiddels werken we aan de derde editie, want de impact blijkt heel groot te zijn.” Door mee te doen aan de challenge weten gemeenten hoe groen ze zijn en waar ze staan. Zo kunnen ze beter bepalen waar ze heen willen en wat daarin haalbaar is. “In mijn ogen is dat het meest belangrijk. Ik wil niet alleen roepen dat het beter moet, maar juist werken aan oplossingen om het beter te maken.”

Een tikkeltje eigenwijs

Zijn ‘eigenwijsheid’ typeert Joeri en heeft hem ver gebracht. “Meestal werken we binnen Sweco vanuit de vraag van de klant. Bij de tool voor zinloze verharding was het andersom. Ik geloofde namelijk heel erg in het verhaal en in de potentie van de tool.” Zijn passie voor groen en zijn proactieve houding brachten hem waar hij nu is, in een functie die hij zelf gecreëerd heeft en van waaruit hij door wil groeien. “Ik realiseer me nu dat de overtuigingskracht om dit allemaal in gang te zetten vanuit mezelf is gekomen. Dat de tool, de challenge en het team dat we nu aan het uitbreiden zijn, hangt op iemand die daaraan sleurt en trekt. Maar zonder Sweco zou ik nooit het uithangbord kunnen zijn dat ik nu ben. Ik heb het ook grotendeels te danken aan de back-up van zo’n grote kennisrijke organisatie. Dat zorgt ervoor dat alles wat ik wil doen, direct met experts om mij heen kan oppakken. En wat ik doe een veel groter bereik heeft en daarmee veel meer impact.”

Leren op veel verschillende manieren

Om Joeri te helpen zijn ambities waar te maken, wordt hij vanuit Sweco volop ondersteund. “Naast support heb ik een ontwikkelassessment gehad om te onderzoeken waar mijn sterke en ontwikkelpunten liggen. En ga ik met een coach aan deze ontwikkelpunten werken. Op dit moment volg ik een cursus over het beïnvloeden van processen.” Wat hem betreft gaat leren binnen Sweco veel verder dan assessments en ontwikkelprogramma’s. “Er zijn hier ook collega’s die een voorbeeld voor me zijn, die dingen bereiken die ik ook wil bereiken. Dat zijn mensen met wie ik goed kan sparren over hoe ik verder kan groeien, maar bijvoorbeeld ook over hoe ik mij het beste kan positioneren.”

 

Landelijke ambities

Joeri heeft, zoals hij het zelf zegt, de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. En zo is hij steeds harder op weg het gezicht en gezag op het gebied van stedelijk groen te worden, zowel binnen als buiten de organisatie. “Dat is ook waar ik graag naartoe wil. Ik wil graag als leading expert mijn mening en visie uitdragen tijdens lezingen, mijn verhaal delen. In de landelijke discussie over een goede groennorm bijvoorbeeld word ik steeds meer gevraagd om advies te geven. Dat het Rijk Sweco nu echt als een partij ziet die serieus met stedelijk groen bezig is en impact maakt, dat vind ik een enorm compliment.”

Heb je een vraag over werken bij Sweco?

Laat het ons vooral weten. Onze recruiters helpen je graag verder en kijken er naar uit je te spreken.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.