0 van 0 resultaten voor ""

Glazen bol brengt verkeer tot leven

Verkeersmodel als toekomstvoorspeller

De toekomst voorspellen. Klinkt onmogelijk, maar voor Falco de Jong is het dagelijkse kost. Al ruim twintig jaar bijt deze verkeerskundige zich vast in verkeersmodellen. Falco: “Het is de beste manier om verkeersstromen te voorspellen én in beeld te brengen.”

De kracht van voorspellen

“Verkeersmodellen zijn ontstaan omdat we vooraf willen weten welk effect verschillende infrastructurele aanpassingen hebben op verkeer. Ik denk dat we allemaal wel een voorbeeld in onze omgeving kennen waarbij een kruispunt werd aangepast, maar dat het verkeer binnen no time alsnog opstopte. Dit kunnen we voorkomen door vooraf een verkeersmodel te maken. Het model helpt ons te toetsen of een verkeersontwerp goed zal werken.”

Tot leven brengen

“We maken gebruik van statische en dynamische verkeersmodellen. Een statisch model helpt om op basis van omgevingsfactoren de verkeersdrukte te voorspellen. We kijken dan hoeveel mensen er in een bepaalde omgeving wonen, hoeveel er werken, hoeveel verkeer er van A naar B rijdt, met welk doel en in welke mate dit van invloed is op de verkeersdrukte. Die drukte verwerken we daarna in een dynamisch model. In dat model kunnen we ook het gedrag van verkeersdeelnemers en de interactie met elkaar en de omgeving op bepaalde tijdstippen in beeld brengen. Door beide modellen te gebruiken, brengen we een complete verkeersituatie digitaal volledig tot leven.”

Fietsers in drukke winkelstraat

“Een mooi voorbeeld is het verkeersmodel dat we maakten van de Grote Marktstraat en omgeving in Den Haag. De Grote Marktstraat is de grootste winkelstraat van de stad en heeft internationale allure. De straat is een druk voetgangersgebied waar fietsen ook is toegestaan. Bovendien is het een route voor nood- en hulpdiensten. Door de straat loopt een strook met een zogeheten ‘vergevingsgezind randje’ dat aangeeft aan waar fietsers rijden. Fietsers gebruiken de strook als doorgaande route naar het centraal station. Om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen, wil de gemeente Den Haag fietsers tijdens de drukke winkeluren via een andere route leiden. Maar wat doet dit met de verkeersdrukte?”

Fietsers en voetgangers in Den Haag

Nieuwe route is goed alternatief

“In ons verkeersmodel brachten we eerst de hoeveelheid verkeer – voetgangers, fietsers, auto’s, taxi’s, busjes, vrachtwagens, scooters en het ov – in kaart. En we keken naar de invloed van het gedrag van de verkeersdeelnemers tijdens verschillende momenten; de ochtend- en avondspits, parkeren, laden en lossen inclusief het verschil tussen doordeweeks en het weekend. Daarna leidden we de fietsers in het model om via de nieuwe route om te zien welk gevolgen dat had op de verkeersdrukte in de Grote Marktstraat en de omliggende straten. Aan de hand van ons verkeersmodel zagen we welke routes de fietsers kiezen als de route door de Grote Markstraat voor hen gesloten is. De nieuwe route via de Gedepte Gracht bleek voor veel fietsers een goed alternatief. Uiteindelijk zagen we in onze visualisaties dat het verkeer ook in de nieuwe situatie goed en veilig doorstroomde. Kortom, het verkeersmodel gaf duidelijke antwoorden op de vragen van de gemeente.”

De visualisatie konden we goed gebruiken om de nieuwe situatie inzichtelijk te maken voor de verschillende stakeholders in het gebied. Ook hielpen de inzichten in de verkeersstromen ons om het ontwerp van de herinrichting te optimaliseren. – Eline Korthof, afdeling mobiliteit, gemeente Den Haag.

Digitaal versus analoog

“De digitale verkeersmodellen helpen ons om goede en snelle berekeningen te maken zodat we de toekomst tot leven kunnen brengen. Dat prikkelt de verbeelding. Toch kunnen we niet alles volledig digitaal. Om verkeer te voorspellen, schat je menselijk gedrag in. Dat kan een computer niet doen, dat doen onze mobiliteitsexperts zelf. Daarom is ter plaatsen gaan kijken nog steeds van groot belang. Ook volgen we de ontwikkelingen in grote steden als het gaat over de mobiliteitstransitie. Vroeger keken we vooral hoeveel asfalt erbij moest komen om verkeersdrukte in goede banen te leiden. Nu kijken we vooral hoe we het verkeer beter kunnen verdelen of waar wachten acceptabel is. Die toekomst breng ik graag digitaal tot leven.”

Falco in drukke winkelstraat

Over Falco

Falco groeide op in de polder en vertrok voor zijn studie Verkeerskunde naar Breda. Het tot leven brengen van verkeerssituaties voelt voor hem als ‘serious gaming’. En dat maakt iedere verkeerssimulatie een zinvolle, inspirerende en leuke uitdaging.

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.