0 van 0 resultaten voor ""

Geen gebakken lucht

5 principes voor gezonde luchtkwaliteit in gebouwen

Het was tijdens de coronapandemie orde van de dag: luchtkwaliteit in gebouwen. Maar nu de pandemie achter ons ligt, neemt de aandacht voor luchtkwaliteit af. En dat terwijl de luchtkwaliteit in Nederlandse gebouwen nog steeds onvoldoende is. Het gevolg? Hoofdpijn, vermoeidheid, slechte gezondheid én onnodig energieverbruik. Deze vijf principes helpen je om gebakken lucht te voorkomen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in je gebouwen.

 

1 | Inzicht

We monitoren onze luchtkwaliteit buiten continu, maar binnen doen we dat niet. En dat terwijl we merendeel van onze tijd binnen doorbrengen. Door middel van een periodieke steekproef – of nog beter continu monitoren  van de luchtkwaliteit – kun je de kwaliteit van je binnenklimaat goed beoordelen, verbeteren én borgen.

2 | De bron

Het Nederlandse Bouwbesluit (waarin voorschriften staan voor gebouwen over veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu) stelt geen eisen aan de hoeveelheid CO2 in een gebouw. Mensen stoten in een gebouw de meeste CO2 uit en zijn daarmee de grootste luchtvervuilers. Richt je daarom op de aanpak van deze bron. Houd rekening met de bezettingsgraad, de activiteit van mensen en kijk welk (ventilatie)principe het beste past.

3 | Luchtverversing

De eisen voor luchtverversing in het Nederlandse Bouwbesluit zijn relatief laag. Wil je een gezond binnenklimaat creëren? Zorg dan in hoge(re) mate voor luchtverversing. Houd – ook na oplevering van een gebouw – continu aandacht voor de hoeveelheid lucht en de juiste balans van toe- en afvoer naar ruimtes. Veranderingen, zoals verbouwingen, een andere bezetting of veroudering hebben vaak invloed op de benodigde luchtverversing.

4 | Filtering

De luchtkwaliteit binnen is afhankelijk van de luchtkwaliteit buiten, omdat het afhankelijk is van de mate waarin we de buitenlucht filteren. Stem filtering van de lucht af op de specifieke binnen- en buitensituatie en zorg voor goed onderhoud van de filters. Vervuilde filters kunnen een tekort aan luchtverversing en/of onnodig energieverbruik veroorzaken.

5 | Integrale aanpak

We verbruiken veel energie om gezonde gebouwen te creëren. Als we bekijken hoe energie-efficiënt een gebouw is, richten we ons voornamelijk op het verbruik en veel minder op de opbrengst ofwel: een gezond binnenklimaat. Lucht kan een belangrijke rol kan spelen in de overdracht van warmte- en kou in een gebouw en is dus een belangrijke verbinder. Kortom, het onzichtbare element lucht speelt een cruciale rol in een duurzaam, gezond gebouw.

Heb je een vraag aan ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen ervoor dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.