Eigen werk komt tot leven
Vastomlijnde kaders? Liever niet. Pedro Mol past graag zijn creativiteit toe om te bepalen wat er nodig is om impact te maken. Dat doet hij als adviseur en projectleider op het gebied van ruimtelijke transities en duurzaamheid in tal van mooie projecten. En sinds drie maanden ook als trainee duurzaamheid. Pedro: “We doen ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. Dat is mooi, maar er valt ook nog heel veel winst te behalen.”
Zeeuwse roots
Pedro’s interesse in duurzaamheid valt niet zomaar uit de lucht. Zijn ‘roots’ liggen in Zeeland. Vlissingen om precies te zijn. “Wie daar opgroeit, is opgegroeid met een sterk besef van de effecten van klimaatverandering en de rol van water daarin”, vertelt Pedro. “Dat realiseerde ik me des te meer toen ik Deltamanagement – en later Spatial Planning – ging studeren en me specialiseerde in water en klimaatverandering in steden.”
Toonaangevend
Dat water hem niet loslaat, blijkt als Pedro vertelt dat hij wel van een potje waterpolo houdt en Rotterdam inmiddels zijn thuishaven is. Pedro: “Onze havenstad is een fantastische plek om te wonen. Het is een stad volop in ontwikkeling. Dat is met mijn baan reuze-interessant. Het is heel tof om op de fiets naar kantoor dagelijks je eigen werk tot leven te zien komen.”
Werk aan de winkel
Die stappen nemen we onder andere middels het traineeship duurzaamheid. Daarin is Pedro de rechterhand van Richard Koops, business director circulariteit en sustainability officer. Het doel? Duurzaamheid structureel integreren in onze dienstverlening. Pedro: “Dat klinkt misschien een beetje gek, want duurzaamheid ís onze rode draad. Maar ik zie dat duurzaamheid vaak nog bij individuen ligt en het nog niet honderd procent door het bedrijf heen ademt. Om koploper te zijn, moeten we een stap verder en daar maken Richard en ik werk van. Sweco is een decentrale organisatie en daar maken we gebruik van om duurzaamheid door de gehele organisatie door te laten sijpelen. We streven ernaar om per team één iemand verantwoordelijk te maken voor duurzaamheid. Iemand die de noodzaak ziet om er actief iets mee te doen, en dat kan overbrengen op andere collega’s en zijn of haar kennis met hen deelt. Zo creëren we een groep intrinsiek gemotiveerde collega’s die kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen, bepalen wat er binnen ons bereik ligt op het gebied van duurzaamheid en hoe we samen klanten kunnen stimuleren meer met het thema te doen.”
Dat de invulling van het traineeship niet vaststaat, schrikt Pedro niet af. “Integendeel. Niemand zegt hoe ik het moet doen. Daardoor kan ik mijn creativiteit erin kwijt en het geeft ontzettend veel vrijheid. Ik vind het ook leuk om in projecten te bemiddelen en kan dat goed overbrengen bij collega’s of partners. Het traineeship is dé uitgelezen kans om die skills verder te ontwikkelen.”
Niemand zegt hoe ik het moet doen. Daardoor kan ik mijn creativiteit erin kwijt en dat geeft ontzettend veel vrijheid.
Duurzaamheid duurt het langst
Het is vier jaar geleden als Pedro voor het eerst bij Sweco binnenstapt. Eerst als stagiair en nu in het team Gebiedsontwikkeling in Rotterdam. Pedro: “Grofweg kan ik mijn werkzaamheden verdelen in drie onderdelen. Allereerst het planologisch haalbaar maken van gebiedsontwikkeling. Zo ben ik assistent projectmanager en projectleider voor de ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Een interessant project waar alle thema’s van vandaag en morgen integraal samenkomen: klimaatadaptie, circulariteit, energietransitie en mobiliteit. Dat fascineert mij.
Daarnaast focus ik me op duurzame gebiedsontwikkeling en circulaire economie. Ik onderzoek bijvoorbeeld voor ASVZ Lingebolder (ASVZ ondersteunt mensen met een beperking om het gewone leven te ervaren) duurzame alternatieven voor de herontwikkeling van een openbare ruimte. En ten derde werk ik aan het beter integreren van duurzaamheid in onze dienstverlening. Zo kwam drie maanden geleden ook het traineeship duurzaamheid op mijn pad.”
Meer dan alleen werk
Dat Pedro absoluut geen stilzitter is, blijkt als hij vertelt dat hij óók bestuurslid is bij Jong Sweco. Het jongerennetwerk voor collega’s tot en met 35 jaar. “Maar dat is precies wat werken bij Sweco zo leuk maakt”, zegt Pedro enthousiast. “Als je het echt wilt, is Sweco meer dan alleen werk; het is een gemeenschap waar iedereen elkaar steunt en motiveert. Daardoor voel ik me heel erg thuis.”
Groen als rode draad
Duurzaamheid verankeren we bij Sweco in de Werelddoelen voor duurzame ontwikkelingen (SDG’s). Het loopt als een rode draad door onze kennis, expertise en organisatie. Zo stimuleren we verandering en impact. Deze duurzaamheidsambities zijn leidend voor onze inhoud en staan ook aan de basis voor wat we zélf voor ogen hebben. Gedreven door onze ambities en onze mensen zetten we stevige stappen.