Drie manieren om je huis hittebestendiger te maken
Tijdens hete dagen kan de binnentemperatuur in een woning flink oplopen. Een voor de hand liggende oplossing om je huis te verkoelen is het installeren van een airconditioning. Op de lange termijn is dit daarentegen geen wenselijke oplossing, aangezien dit leidt tot hetere steden en een energievraag die juist hoger is.
Een airco verbruikt veel energie. Gemiddeld per week ongeveer evenveel als het draaien van drie wassen. Op dit moment zijn airco’s al verantwoordelijk voor bijna 4% van de globale uitstoot en maken ze de buitenlucht flink warmer. Hierdoor komen we in een vicieuze cirkel terecht. Hoe warmer het wordt, hoe meer de vraag naar koelsystemen toeneemt, wat vervolgens weer leidt tot een verhoogde buitentemperatuur.
Oplossingen die wél beschermen tegen hitte
Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om gebouwen koel te houden tijdens hete zomerdagen. Als we er met z’n allen naar streven om dat op een natuurlijke manier doen, besparen we een hoop energie. Maar hoe dan? Jart Ligterink, adviseur duurzaamheid, geeft je drie oplossingen die jouw woning beschermen tegen hitte.
1. Gebruik zonwering aan de buitenkant van je gebouw
Het is belangrijk om de zon buiten te houden tijdens hete dagen. Het installeren van zonneschermen om de hoeveelheid zoninstraling te beperken is één van de meest effectieve maatregelen die je kan nemen. Het type zonwering is hierbij belangrijk: zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Een andere, goedkopere oplossing is een schaduwdoek die je kan vastmaken aan een schutting, paal of muur.
2. Zorg dat je ramen open kunnen op minstens twee gevelzijdes
Maak gebruik van de koelte ’s nachts door in de avond je ramen open te zetten. Het is belangrijk dat ramen op meerdere gevels open kunnen, dan kan er namelijk beter worden geventileerd. Overdag houd je ramen en deuren juist zoveel mogelijk dicht, zodat er geen warmte naar binnen kan komen.
3. Een bouwkundige overstek of natuurlijke schaduwwerking
Een bouwkundige overstek, zoals een balkon, zorgt voor natuurlijke schaduwwerking en maakt een gebouw stukken minder gevoelig voor hitte. Schaduw van vegetatie kan ook een uitkomst bieden. Een boom heeft een flink verkoelend effect in de buitenruimte: dit staat gelijk aan het koelvermogen van ongeveer tien airco’s. Zo zorgt een boom er dus ook voor dat je ’s avonds makkelijker kan ventileren met koelere lucht en dat je gebouw niet direct opwarmt omdat de zoninstraling wordt beperkt.
Methodiek voor hitterisico’s
In het recent gepubliceerde Framework For Climate Adaptive Buildings heeft Sweco samen met de Dutch Green Building council een methode ontwikkeld waarin hitterisico’s op gebouwniveau inzichtelijk kunnen worden gemaakt. In deze methodiek wordt uitgebreid beschreven naar welke gebouwkenmerken je moet kijken om de kwetsbaarheid ten opzichte van hitte inzichtelijk te maken. Gebouweigenaren krijgen op deze manier een beeld van hittegevoelige gebouwen in hun portfolio. Sweco helpt bij het inzamelen van deze gebouwkenmerken en adviseert gebouweigenaren op strategie en maatregelen tegen deze hitterisico’s.