5 vragen aan Nena Roes: beter, slimmer en leuker in projecten
Nooit meer saai
Modelleren, programmeren, scripts schrijven, applicaties ontwikkelen. Nena Roes, digitaal wonder en management trainee van ons directieteam, weet er wel raad mee. Tientallen complexe digitale puzzels heeft ze inmiddels opgelost achter haar naam staan. En ze heeft vele dagelijkse terugkomende handelingen in projecten geautomatiseerd. Met als resultaat dat projectleden veel meer tijd hebben om te doen waar ze écht goed in zijn, projecten procesmatig super efficiënt ingericht worden én nieuwe, waardevolle inzichten boven tafel komen.
1. Techniek en digitalisering, wat trekt jou daarin aan?
“Techniek maakt zo ontzettend veel mogelijk, the sky is letterlijk the limit. Bij alles wat tot mij komt, denk ik ‘dit moet toch slimmer kunnen’. Wanneer iemand 6 keer dezelfde handeling op een dag uitvoert, dan sta ik aan. 99 van de 100 keer kan dit veel sneller, handiger, efficiënter en vaak ook nauwkeuriger. Ik doe niets liever dan dingen die anderen ontzettend saai vinden en ervaren als een vervelend moetje, automatiseren. Vaak zijn het namelijk wel dingen waarvan het voor het resultaat erg belangrijk is dat het goed gebeurt. Ik bedenk dan graag digitale oplossingen waar we met elkaar beter van worden.”
2. Waar krijg je veel energie van?
“Van mensen. Want samen vooruit is de enige succesvolle route in dit speelveld. Waar ik vooral naar op zoek ben, is het leggen van de link tussen techniek, digitalisering en de mens. Alle vraagstukken die ik behandel zijn puzzeltjes waar het handelen van de mens en het gebruik van de juiste techniek een oplossing succesvol maakt. De mens is hierin cruciaal. Als de oplossing niet omarmt wordt, is het uiteindelijk niets waard.”

3. Kun je een succes uit de praktijk met ons delen?
“Onlangs heb ik voor het project BaHo A9, een van de meest complexe binnenstedelijke infrawerken van dit moment, een aantal automatiseringsslagen kunnen maken. Denk aan het inrichten van een superslim document management systeem. Dit zorgt voor veel structuur en rust. Alles is geautomatiseerd, je versiebeheer is op orde en je voldoet te allen tijde aan de benodigde certificering. Dat geeft vertrouwen richting de klant en zorgt voor een hogere kwaliteit. Zeker bij dit soort grote complexe projecten is dat van groot belang. Aan de voorkant kost het tijd en is het misschien voor projectleden even wennen, maar aan de achterkant scheelt het faalkosten en levert het veel nieuwe inzichten op.”
4. Wat zeggen deze inzichten?
“Vaak zorgen mijn oplossingen ervoor dat er nieuwe situaties ontstaan. Neem bijvoorbeeld een back-up omgeving. Dit kan ontzettend waardevol zijn, maar wordt vaak niet goed ingericht omdat het saaie handelingen zijn. En dus voor de mens niet altijd de moeite waard om het tóch goed te doen. Door dit te automatisering, komt deze back-up informatie wel voor iedereen beschikbaar. En kan deze informatie ineens met één druk op de knop gebruikt worden. Hoe meer beschikbare data, hoe meer inzichten. Waardoor je bij aanvang van een project snellere en betere keuzes kunt maken.”
5. Wat is de volgende stap?
“Het uitbreiden van communities. Binnen Sweco zijn er ontzettend veel ideeën aanwezig, succesvolle digitaliseringslagen gemaakt en communities opgericht. En wat je wil is dat experts en communities elkaar weten te vinden. Zodat de successen en aanwezige (digitaliserings)kennis door iedereen gebruikt kan worden.”
Meer weten over Nena haar werk bij Sweco? Naast adviseur is ze dit jaar als management trainee onderdeel van ons directieteam. Lees hier hoe ze dit ervaart.
