Atomic BlockChain
Slim bedacht
Atoom voor atoom tot een écht duurzame keuze komen
Hoe circulair en duurzaam zijn de producten die we in ons dagelijks leven gebruiken? Denk aan verpakkingen of kleding. We hebben geen idee. En de keurmerken die er zijn geven ons maar deels inzicht. Zouden we dit wel weten, dan is de kans groot dat wij consumenten een duurzamere keuze zouden maken. En gaan fabrieken duurzamer produceren. Daar gelooft Arjen Kamphuis, engineer bij Sweco, heilig in. Samen met Jasper Paauwe, Dylan Siepel en Alex Bonhage bedacht hij Atomic BlockChain. Een keten van datablokken op basis van atomen waarmee ze circulariteit en duurzaamheid concreet kunnen maken.
Als consument word je bestookt met keurmerken en labels die, soms onvolledige, informatie geven. En daarmee aanzet tot keuzes die niet altijd de meest duurzame zijn. Vaak is het zo dat je denkt je steentje bij te dragen, maar in de praktijk blijkt niets minder waar. Daarom gaan Arjen en zijn teamleden met hun idee terug naar de meest elementaire basis van materialen. Namelijk atomen.
Door terug te gaan naar deze kern van materialen wordt de levenscyclus van een product helemaal traceerbaar. Atomen zijn namelijk 100% betrouwbaar en onderdeel van ieder tastbaar voorwerp die je je maar kunt voorstellen. En hiermee voor het viertal experts noodzakelijk om te gebruiken om circulariteit écht concreet maken.
Circulair bewegen
Om de (chemische) productindustrie een circulaire beweging te laten maken moet dit mechanisme worden veranderd en loont het om te starten bij de consument. Één van dé uitdagingen die komt kijken bij het circulair maken van consumentenproducten is het gebrek aan informatie over de materialen. Waar komen de materialen vandaan? Waar zijn deze uit opgebouwd? En hoe ziet het proces om deze materialen te maken er uit?
Door producten op basis van atomen te analyseren en te koppelen aan verschillende circulariteitsparameters, van hergebruik tot arbeidsomstandigheden en energieverbruik tijdens de productie, kunnen we circulariteit écht meetbaar maken. Blockchain is niet nieuw, alleen het koppelen van deze al bestaande innovatieve technologie aan de elementaire basis van materialen is nog niet eerder vertoond.
Stap voor stap
We nemen als voorbeeld een plastic flesje. En volgen alle stappen die dit plastic flesje in de hele productieketen heeft gemaakt. Daarmee weten we welke en de hoeveelheid atomen er per productiestap betrokken zijn. En met deze kennis wordt het heel inzichtelijk waar in de productieketen er verspilling van materialen plaatsvindt, hoeveel energie er nodig is om de componenten van het flesje te maken en of de grondstoffen uit olie afkomstig zijn of van een recyclestroom vandaan gehaald worden. Deze inzichten zijn nodig om te kijken waar en hoe je circulaire grondstoffen moet en kunt toepassen.
Met één druk op de knop in zicht
Het doel hiervan is om al deze informatie, gecombineerd met andere circulariteitsparameters, vast te leggen met blockchain-technologie. En deze informatie traceerbaar én betrouwbaar te maken. In het voorbeeld van het plastic flesje kan deze informatie bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een QR-code op het label. Zo kun je als consument met één druk op de knop zien hoe circulair het flesje die je wilt kopen is. En een bewuste(re) keuze maken.
Route naar de praktijk
Atomic BlockChain vormt de basis voor de volgende stap die nodig is richting een circulaire industrie: het opsporen van knelpunten en kansen om de circulariteit van producten nog beter te maken. Daar willen Arjen, Jasper, Dylan en Alex graag hun steentje aan bijdragen. En om dit idee verder te brengen gaan ze een demonstratie opzetten, samen met een partner die meer kennis en ervaring met blockchain heeft.
Finalist in de Doe & Durf-competitie
Sweco deed dit jaar met zes teams mee aan de innovatieve Doe&Durf- competitie van NL Ingenieurs. In deze competitie worden jonge ingenieurs beloond voor hun innovatieve ideeën. Atomic BlockChain is uiteindelijk één van de vijf finalisten. Sweco staat dit jaar met twee teams voor de zesde keer op rij in de finale. Op 18 november pitchen onze finalisten hun ideeën tijdens de finale op het congres De Ingenieuze Stad.