0 van 0 resultaten voor ""

Sweco onderzoek voor Bouwend Nederland

De drukke fietspaden die middelbare scholieren gebruiken op weg naar school zijn voor het overgrote deel niet berekend op de stroom scholieren die ze moeten verwerken. Van de bijna 6.200 kilometer fietspad in Nederland die als “druk” is gemarkeerd en die door veel scholieren worden gebruikt, is gemiddeld 81% te smal of veel te smal. Vooral in de provincie Zeeland is het opletten, want daar is 154 van de 171 kilometer aan onderzochte drukke fietsroutes onvoldoende breed. Ook heeft 18% van alle drukke fietsroutes naar school een open verharding of is zelfs onverhard. Dit blijkt uit het Onderzoek Kwaliteit Fietsroutes Naar Middelbare Scholen dat Sweco uitvoerde in opdracht van Bouwend Nederland.

 

Sweco onderzocht de kwaliteit van bijna 6.200 km drukke fietsroutes naar middelbare scholen, waarbij we specifiek keken naar fietspadbreedtes en het type verharding van de fietspaden.

Op gemeenteniveau blijken de fietspaden op de drukke fietsroutes voor scholieren in Emmen (53%), Venlo (49%) en Haarlem (46%) veel te smal te zijn. In jonge steden zoals Almere (50%) en Zoetermeer (45%) zijn aanmerkelijk meer fietspaden voldoende breed.  Landelijk gezien scoort slechts 16% van de drukke routes redelijk tot goed. Dit terwijl de druk op fietspaden steeds groter wordt. Dit komt door het toenemend gebruik van verschillende soorten fietsen, zoals bakfietsen, elektrische fietsen en bredere fietsen met kratjes voorop.  Bovendien stappen mensen steeds vaker op de fiets. 

Nog lang niet overal fietspaden met veiliger asfalt of beton
Ook de verharding van de fietsroutes werd onderzocht. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen gesloten verharding (asfalt of beton), open verharding (gebakken klinkers, betonstraatstenen of tegels) en onverharde wegen. 18% van de drukke fietsroutes heeft zo’n open verharding of is zelfs onverhard. Voor de gemeenten Westland (69%) en Emmen (38%) is er een grote klus om open verharding te vervangen met gesloten verharding. In absolute getallen is Amsterdam koploper met 68 kilometer drukke fietsroutes voor scholieren met een niet gesloten verharding.  Ook Den Haag (35 km), Emmen (26 km) en Westland (24 km) kunnen wel asfalt en beton gebruiken op hun drukke schoolfietsroutes.

Investeringen nodig om fietsen veilig en comfortabel te houden
Om fietspaden veilig en comfortabel te maken, is afhankelijk van de gekozen oplossing een investering nodig tussen de €413 miljoen en €2,2 miljard euro. Hiervoor kunnen drukke fietsroutes voorzien worden van gesloten verharding, worden verbreed en kunnen wegen worden afgewaardeerd.

Bouwend Nederland pleit voor een jaarlijks extra budget van 1 miljard euro voor gemeentelijke infrastructuur. “Helaas zien we dat gemeentelijke infrastructuur in deze tijden van corona niet altijd de prioriteit krijgt die het verdient. Om de kwaliteit van onze gemeentelijke infrastructuur, zoals fietsroutes, en dus de veiligheid van de  gebruikers op niveau te houden moet er flink worden geïnvesteerd. “, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “We willen allemaal graag fietsen. Dat is gezond, goed voor het milieu en helpt de druk op de andere middelen van vervoer te matigen. Dan moeten we ook bereid zijn ons fietsnetwerk in topconditie te houden.

UPDATE 19/8, 15.30 uur
Per abuis was er een fout geslopen in de tabel die wij in ons rapport presenteren op pagina 12 en in de tabel op pagina 14. Deze twee tabellen hebben betrekking op de breedte en de verharding van de drukste fietspaden in de 32 grootste gemeenten. We hebben deze fout hersteld en dit heeft geleid tot nieuwe data per gemeente. Deze zijn in het rapport en bovenstaande tekst verwerkt. Alle overige informatie in het rapport is correct en bleef ongewijzigd. Onze excuses voor deze verwarring, ook ons werk blijft mensenwerk.