0 van 0 resultaten voor ""

Samenwerking ProRail en Sweco optimaal bij Den Haag Nieuw Centraal

Het centraal station van Den Haag kreeg een compleet nieuwe hal. Blikvanger van het project is het glazen dak waardoor het station nu een prachtige lichtinval heeft. “Den Haag Nieuw Centraal is behalve een bijzonder project ook een zeer complex project”, zegt Richard Folkers van ProRail, Richard is als projectmanager eindverantwoordelijk voor het project. “Het succes hangt bij zo’n project voor een groot deel af van de goede samenwerking tussen partijen.”

Den Haag Nieuw Centraal is volgens Marc van den Berg van Sweco een uniek project.” Marc is als projectleider betrokken bij het project. “Er komen iedere dag reizigers en treinen binnen en het station wordt gebruikt door passanten. Daaromheen bouwen we een nieuw station. We hebben bij dit complexe project te maken met veel partijen, onder andere de gemeente Den Haag, NS, ProRail, Sweco en Strukton. Daarbij is het belangrijk dat onderlinge relaties goed zijn en iedereen het projectresultaat voorop stelt.”

RELATIES OPTIMALISEREN
Dat beaamt ook Richard Folkers. “Een van mijn belangrijkste taken is het opbouwen van goede persoonlijke relaties. Ik heb veel energie gestoken in het verbeteren van relaties door op persoonlijk niveau gesprekken aan te knopen. Hoe gaat het met je kinderen? Waar ga je naartoe op vakantie? Gewoon, zoals je op een verjaardagsfeestje ook contact legt. Want zo haal je het formele eruit en krijg je meer begrip voor elkaar. En als je meer begrip hebt voor elkaar los je problemen sneller op.”

HUZARENSTUKJE
Juist als de druk op de teamleden groot wordt, is een goede onderlinge relatie belangrijk. “De overgang van het contract naar het bestek moest plaatsvinden in zeer korte tijd”, herinnert projectmanager Martin van Veen van Sweco zich. “Er was toen zware politieke druk om het bestek in korte tijd gereed te hebben. Dat we het binnen de tijd haalden, was bij zo’n complex project vooral ook te danken aan het goede teamwork. Dat vond ik toch wel een huzarenstukje. Het succes daarvan versterkte de persoonlijke relaties nog meer.”

PROJECTBELANG VOOROP
“Het heeft ook met een stukje cultuur te maken”, zegt Marc. “Op een gegeven moment ontstond er een cultuur waarin niet het partijbelang maar het gezamenlijk projectbelang voorop stond. En dat is natuurlijk goed want we zijn er om een goed project af te leveren.” Volgens Richard is de samenwerking nu echt fantastisch. “Uiteindelijk gaat het in essentie om de mensen. Als het onderlinge vertrouwen er is en de relaties goed zijn, leidt dat altijd tot een succesvol project.”

CONTACT
Marc van den Berg
Projectleider
T 06 22 08 73 11
E marc.vandenberg@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Den Haag Centraal: een toekomstbestendig OV-knooppunt