0 van 0 resultaten voor ""

Gebouwen die anders aanvoelen leveren gezondheidswinst

Terug naar kantoor? Vanaf 26 juni ‘mag’ het weer. Gezondheid is met de pandemie meer dan ooit relevant en dus onderzocht Sweco de relatie tussen onze gezondheid en gebouwen. De invloed van gebouwen blijkt van grote invloed maar ook een sleutel tot gezondheidswinst, zo toont het nieuwste Urban Insight rapport van Sweco aan.

Nu dat we meer dan 90% van onze tijd binnen doorbrengen, 100 miljoen Europeanen last heeft van geluidsoverlast, 80% van de wereld letterlijk overbelicht is en we vanaf volgende week de kantoortuin weer mogen verkennen, is gebouwgezondheid relevanter dan ooit. Veel oplossingen worden gezocht in techniek, maar dé sleutel ligt daar niet alleen. Juist sociale, ontwerpmatige en natuurlijke oplossingen leveren gezondheidswinst op, zo stelt het nieuwste Urban Insight rapport van Sweco.

Sociaal én technisch perspectief

Licht, lucht, groen, beweging én geluid zijn de knoppen om aan te draaien. Het onderzoek toont aan dat niet alleen high tech oplossingen zoals sensoren en klimaatinstallaties bijdragen aan gezondheidswinst. Het is juist de combinatie met andere, meer heilzame, oplossingen die een gigantische gezondheidswinst opleveren. Zou gezondheid bovendien onderdeel worden van handhaving en regulering voor de bouw, net als de ‘stempel van de Brandweer’, dan is de weg vrij voor meer gezondheid. Niet alleen in kantoren, maar ook in woningen en bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen.

Van kijkgroen, naar actief groen

In het Olivia Business Centre in Gdansk waar Sweco aan werkte, zorgen 3.000 planten voor een fijner uitzicht, maar zijn zij gelijk ook de plek om te ontspannen en te werken. Hetzelfde actieve effect hebben daksportparken en anders vormgegeven en gesitueerde trappen.

Van mechanische naar natuurlijke ventilatie

Het Pallazo Verde in België gaat uit van de natuurlijke impact van groen op luchtkwaliteit. De vele bomen op de balkons geven een prachtige uitstraling, maar absorberen ook CO2 en dragen bij aan luchtvochtigheid en biodiversiteit.

Van geluid naar weldadige stilte

In het Bloomberg gebouw hartje Londen, zijn akoestische panelen aangebracht om de grote en hoge ruimtes leefbaar en stil te houden. In de collegezalen van het universitair medisch centrum AMC pasten we houten latten op minerale wol toe om de ruimte-akoestiek te verbeteren. Voor de hele stad Frederiksberg (Denemarken) maakten we een geluidskaart als vertrekpunt voor gezond en stiller wonen.

Het Bouwbesluit is kader stellend voor de realisatie van gebouwen, maar gaat niet ver genoeg in op gezondheid. Daar is nog veel te winnen. Denk aan het binnenklimaat in scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. In Nederland zou hier meer op gehandhaafd moeten worden, zoals dat ook gebeurt voor brandveiligheid. Laat het onderdeel zijn van bouwkaders. Ons rapport toont aan dat dit op veel manieren kan. High en ‘low’ tech. – Johan Kats, afdelingshoofd Building Services Sweco

Podcast: “The world’s healthiest building”

Wat maakt een gebouw gezond? Is er überhaupt zoiets als een gezond gebouw? Experts gaan met elkaar in gesprek tijdens onze eerste Urban Insight podcast.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.