Drie ontwerpers gekozen voor Sweco’s What if lab 2024

 

Volle Grond, Fides Lapidaire en Studio Kornelia Dimitrova x Massif Architects zijn dit jaar gekozen om samen met architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco een unieke ontwerpuitdaging aan te gaan. Ze zijn uit tientallen inzendingen geselecteerd om zich te storten op de vraag: hoe kunnen we de negatieve impact van verstedelijking verminderen en steden actief laten bijdragen aan een gezonde en duurzame leefomgeving?

Sweco organiseert deze ontwerpersuitdaging voor het vierde jaar op rij in samenwerking met het What if Lab, een programma van de Dutch Design Foundation. Het doel is om tot unieke oplossingen en fantastische ideeën te komen. Daarom is ook nu weer gezocht naar professionele ontwerpers, die van nature buiten de lijntjes kleuren en daarbij graag de grenzen van de technische mogelijkheden opzoeken.

De gekozen ontwerpers

Studio Kornelia Dimitrova x Massif Architects

Aukje Goossens

Voor deze gelegenheid bundelt Studio Kornelia Dimitrova (Eindhoven) de krachten met Aukje Goossens en Aleksandar Tadic van Massif Architects (Amsterdam). Studio Kornelia Dimitrova is een ontwerp- en onderzoeksbureau gespecialiseerd in future thinking voor duurzame samenlevingen. Samen met rail-experts van Sweco storten ze zich in dit What if lab op een stationsgebied.

Volle Grond

Philippe Rol

Philippe Rol van Volle Grond (Eindhoven) bekijkt deze uitdaging vanuit de ecopsychologie. In een snel veranderende wereld vindt hij dat we nieuwe vergezichten nodig hebben: visies op hoe we als mens als ónderdeel van een veel groter levend geheel met elkaar samenleven. In dit What if lab met Sweco gaat hij ontwerpen voor een uitleggebied, een locatie aan de rand van de stad waar nieuwbouwprojecten plaatsvinden.

Fides Lapidaire

Fides Lapidaire

Social designer Fides Lapidaire (Amsterdam) zet complexe vraagstukken om in verrassende perspectieven. Eerder trok zij veel aandacht met het project Broodje Poep, dat als uitgangspunt heeft om de voedselkringloop te sluiten door het herwaarderen van onze eigen poep. Of het project Bodies of Water, een serie zwemkleding die de kwaliteit van het water zichtbaar maakt. Met de experts van Sweco gaat ze aan de slag met een revitaliseringswijk.

 

De stad die teruggeeft

Momenteel woont 55 procent van de wereldbevolking in stedelijke gebieden. Tegen 2050 wordt verwacht dat dit bijna 70 procent zal zijn. Daardoor staat de kwaliteit van leven in die stedelijke gebieden onder druk. Hoe kan die leefbaarheid worden gewaarborgd? En nog een stap verder: hoe creëren we een stad die teruggeeft? De drie gekozen ontwerpers gaan met die vraag aan de slag, samen met de experts van Sweco.

Dutch Design Week 2024

De geselecteerde ontwerpbureaus krijgen toegang tot de kennis en het netwerk van Sweco. Daarnaast krijgen ze een groot podium tijdens de Dutch Design Week, die gehouden wordt in Eindhoven van 19 tot en met 27 oktober. Tijdens die week wordt het resultaat van Sweco’s What if Lab gepresenteerd.

Fotografie: Nick Bookelaar

Nick Renooij

Head of Press