0 van 0 resultaten voor ""

Water als bondgenoot: samenwerken aan klimaatadaptatie

Column door Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Het was een angstig avontuur in de zomer van 2021. In onze boot voer ik samen met mijn vrouw stroomopwaarts op de Maas. Het waterpeil steeg in rap tempo en wat er toen op ons af kwam tartte de verbeelding: ijskasten, caravans, bomen, puin. Op dat moment was aanleggen geen optie en het vergde stuurmanskunst en concentratie om alle obstakels te ontwijken. Het was een moment waarop ik persoonlijk de kracht van het water en klimaatverandering heb ervaren.

Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Voor mij staat deze persoonlijke ervaring symbool voor het grote belang van waterbeheer en een toekomstbestendig waterbeleid in onze steden en daarbuiten. Klimaatverandering brengt extremere weersomstandigheden met zich mee, van droogte tot overvloedige regenval. Als we onze steden veerkrachtig willen maken tegen de gevolgen van deze extremere weersomstandigheden, moeten we ons watersysteem heroverwegen en met elkaar aan de slag.

 

Wolkbreuk

Neem bijvoorbeeld de Rivierenbuurt in Amsterdam, die in 2014 na een enorme wolkbreuk onder water kwam te staan. Buurtbewoner Ruben Steeman maakte er deze grappige foto van. Maar het was duidelijk dat grote verbeteringen noodzakelijk waren om dit in de toekomst te voorkomen. Inmiddels is dat gelukt. Met slimme oplossingen hebben experts van Sweco, in samenwerking met Waternet, de gemeente Amsterdam en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf, de buurt klimaatbestendiger gemaakt.

Met een innovatieve, ondergrondse regenberging in de trambaan bijvoorbeeld, maar ook met wadi’s en speciale groenvoorzieningen. De voorzieningen zijn zo ingericht, dat water wordt geïnfiltreerd. Zo ontstaat een buffer in droge perioden en wordt voorkomen dat houten palen droog komen te staan.

Als we onze steden veerkrachtig willen maken tegen de gevolgen van deze extremere weersomstandigheden, moeten we ons watersysteem heroverwegen. – Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Grijs water

Dat is één prachtig voorbeeld, maar natuurlijk is er nog veel meer werk aan de winkel. Ons hele watersysteem moet anders worden ingericht. Bij de inrichting van de gebouwde omgeving moeten we vanaf nu altijd rekening houden met de toekomst. Dat betekent meer groen in onze steden, maar ook slimme oplossingen implementeren, zoals waterbergingen in nieuwbouwprojecten. Regenwater kan daar worden bewaard en gebruikt als ‘grijs water’, voor het wassen van de (elektrische) auto bijvoorbeeld, of het doorspoelen van de wc.

Veilige haven

Laten we samenwerken aan een toekomst waarin water onze bondgenoot is in plaats van onze vijand. Waterbeheer als integraal onderdeel van de stedelijke planning. Laten we leren van onze ervaringen en investeren in oplossingen die ons beschermen tegen de onvoorspelbare kracht van water. Het gaat dan overigens niet alleen om het beschermen van onze steden tegen overstromingen, maar we moeten ook zorgen voor voldoende water tijdens droge periodes. Met onze boot op de Maas bereikten we uiteindelijk gelukkig veilig ons einddoel. Mijn oproep is dat we er met elkaar hard aan werken om op het vlak van klimaatadaptatie óók die veilige haven te bereiken. Dat moeten we met z’n allen doen.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.