Maak je eigen digitale schatkaart
De route naar het eindpunt van je reis
Als je door onbekende gebieden reist, is een kaart die je de route naar het eindpunt van je reis wijst zeer waardevol. Maar wat als er nog geen kaart is van het gebied waar je naartoe wilt? Zoals van het uitgestrekte en gevarieerde landschap van digitalisering. Op dit moment één van de sterkste veranderingskrachten wereldwijd. Iedereen heeft er mee te maken en heeft een ander doel. Dat maakt het interessant voor mij. Ik denk dat we ons in een tijd bevinden waarin je, je eigen digitale schatkaart moet schetsen.
Maak het begrijpelijk
Mijn favoriete computerspellen als kind draaiden om het maken van digitale landschappen. Ik heb uren besteed aan The Sims en Roller Coaster Tycoon. Ik creëerde pretparken, grote herenhuizen en tuinen (zonder financiële beperking). Deze liefde voor het creëren van landschappen heb ik meegenomen naar mijn studie en mijn werk. Met een GIS- en cartografische achtergrond heb ik veel tijd besteed aan het vertalen van geografische gegevens naar een waardevol beeld voor een lezer. De sleutel in cartografie is om te generaliseren.
Het kennen van de exacte hoeken en gaten van de ongeveer 30.000 eilanden die mijn geboorteplaats Stockholm vormt, helpt je niet om de route van de voorstad Hagsätra naar de Oude Stad te bepalen. In wezen is het maken van een kaart de kunst om van iets complexs iets begrijpelijks te maken voor een specifiek doel. Precies wat ik denk dat nodig is om waardevolle digitaliseringsslagen te maken.

De noodzaak van een schatkaart
Digitalisering biedt kansen om ons werk continu nauwkeuriger, beter, slimmer, efficiënter én anders te doen. Toch betekent digitalisering voor iedereen verschillende dingen: de één denkt aan hardware sensoren, de ander is bezig met 3D-bibliotheken en weer een ander richt zich op volledig digitale communicatie. De digitale schat kan overal en alles zijn, en het pad er naar toe is zelden rechttoe rechtaan.
Ik werk dagelijks met digitale innovaties en visualisaties. Maar soms heb ik dagen, zoals de meesten van ons vermoed ik, waar ik me aan het einde van dag afvraag: wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan? Ik ben iemand die efficiënt en slim probeert te werken, en mijn conclusie is dat ik op dit soort dagen zonder kaart heb gereisd.
Tijdens het rondrijden heb ik niet de beste route genomen of de zijweggetjes gevonden die sneller en mooier waren. Ik heb veel gezien – maar ik weet niet waar en waarvoor ik het kan gebruiken – de structuur ontbreekt. Daarnaast was het een eenzame reis, niemand kon me volgen of helpen omdat ze de route niet wisten. Het maken van een digitale schatkaart gaat dus niet alleen om bereiken van je einddoel, maar ook om de reis überhaupt (samen) te kunnen maken.
Denk in mogelijkheden
Ik denk dat het in de huidige wereld van open data erg waardevol is om met een open geest en creativiteit je eigen digitale schatkaart te schetsen. Door digitalisering kunnen we werken vanuit mogelijkheden. Het vergt out-of-the-box denken om een monitoringsysteem voor bruggen toe te passen om lijken in een academisch tafonomieveld te monitoren.
Ook prikkelt het de verbeelding om na te denken over wat robots of drones kunnen bieden op het gebied van engineering. Mensen, machines en kennis zijn niet langer geïsoleerde eilanden. Steeds zijn we in staat om verschillende (digitale) landschappen met nieuwe routes op de kaart te verbinden.
Zonder context geen waarde
Als we die verbindingen niet maken heeft data geen waarde. Pas als we data ordenen, betekenis en context geven, dan creëren we waarde. We weten niet wat de risicopunten van een brug zijn, tenzij we meten, de data ordenen, visualiseren en een constructeur vragen om het te interpreteren.
Met deze informatie en kennis kunnen wij onze klanten op een begrijpelijke manier voorzien van informatie en kennis, maar ook meerdere opties geven. We willen tenslotte veilige bruggen in onze leefomgeving. Mensen spelen een sleutelrol bij het bepalen wat je ultieme schat is en wat de beste route ernaartoe is. Dat moet je in kaart brengen.
Blijf schetsen
De komende jaren blijft het digitale landschap zich uitbreiden, het groeit en evolueert altijd. Er zullen dus altijd nieuwe gebieden in het digitale landschap opduiken die je wilt bezoeken. Nieuwe routes naar nieuwe schatten zullen nodig zijn, dus blijf schetsen!
Over de auteur
Als Adviseur Monitoring – GIS en digitale innovatie bij Sweco werkt Sofi Johansson aan projecten waar in digitalisering en het ontwerpen van de stad van de toekomst centraal staan. Ze is er van overtuigd dat digitalisering één van de grootste veranderkrachten wereldwijd is. Sofi is als geen ander in staat om theorie en data te vertalen naar een visualisatie die klanten kunnen begrijpen. Zo verzilvert ze dagelijks kansen om ons werk continu nauwkeuriger, beter, slimmer, efficiënter én anders te doen.