0 van 0 resultaten voor ""

Hoe gewenst zijn e-steps?

Gevolgen nieuw LEV toelatingskader

Nieuwe wetgeving om e-steps en alle andere licht elektronisch voertuigen (LEV’s) op de openbare weg toe te laten is volop in de maak: het nieuwe LEV toelatingskader. Zodra deze van kracht is, wordt ons straatbeeld nog gevarieerder. Maar nog meer verschillende voertuigen met dito snelheden op onze fietspaden, is dit wel overal gewenst? Het kan behoorlijk invloed hebben op de veiligheid. En daarnaast welke vervoerswijze gaat de e-step vervangen? Beiden moeten we goed gaan monitoren. Het zou zonde zijn als e-steps actieve vormen van mobiliteit vervangen zoals lopen of fietsen. 

Ramon Anbeek, adviseur Mobiliteit bij Sweco  

Verscheidenheid en veiligheid

Feit is dat we nieuwe stromen van voertuigen met verschillende snelheden op het fietspad gaan zien. Het kader schetst niet alleen duidelijkere regels voor e-steps, maar ook voor andere licht elektrische voertuigen zoals bakfietsen voor zowel personen als goederen. Naast verschil in snelheid heb je dan ook te maken met verschil in formaat.

De laatste tijd zie ik steeds meer post- en pakketbezorgers met grote elektrische bakfietsen. Een positieve ontwikkeling waarbij vervuilende busjes de stad uit verdwijnen, maar deze inhalen lukt op veel fietspaden bijna niet. Het is daarom belangrijk dat goed wordt gemonitord welke gevolgen deze grotere mix van verschillende type voertuigen op fietspaden heeft qua drukte en veiligheid.

Ramon Anbeek hoe gewenst zijn e-steps
Hoe gewenst is de e-step

Wat vervangt de step? 

Mensen gebruiken licht elektrische voertuigen als e-steps vaak als oplossing voor het first- en last-mile-probleem: het overbrugt het laatste stukje afstand tussen openbaar vervoer en de begin- of eindbestemming. Het mooie is dat je opvouwbare e-steps net als de vouwfiets mee mag nemen als bagage in het OV. Een mooie stimulans om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Al vraag ik me of dat het gebruik van e-steps ook inderdaad leidt tot een hoger gebruik van het openbaar vervoer. Nu zie ik dat e-steps voornamelijk voor recreatieve doeleinden gebruikt worden of om fietsen of lopen te vervangen.  

Ramon Anbeek column e-step

Grote kans dat het niet zo’n vaart loopt 

De vraag is hoe groot de daadwerkelijke toename van de e-steps en andere licht elektrische voertuigen in het straatbeeld zal zijn. Veel van de e-steps die nu in ons land verkocht en (illegaal) gebruikt worden, lijken ook na invoering van de nieuwe regelgeving nog steeds de weg niet op te mogen.

Daarnaast wordt het mogelijk voor gemeentes om naast de deelfietsen en -scooters ook elektrische deelsteps toe te staan. Ik denk dat het niet heel waarschijnlijk is dat dit snel gaat gebeuren. De media besteedt vaker aandacht aan de nadelen van de wildgroei van deelscooters in steden dan aan de voordelen. Een extra deelvoertuig gaat niet bijdragen aan een positiever beeld van deelmobiliteit. Gemeentes zullen hier voorzichtig mee om gaan. 

Fietspad van de toekomst

De ruimte in ons land is schaars. Steeds meer stromen van verschillende vervoersmiddelen komen erbij. Dit vraagt om een nieuwe frisse blik op hoe we onze wegen inrichten. De openbare ruimte in steden wordt nu nog voor 50 tot 70% gereserveerd voor gemotoriseerd verkeer. Met steeds meer voertuigen op het fietspad is het tijd om het fietspad ook een prominentere plaats aan te bieden door hier in ontwerp meer ruimte voor te reserveren.

Hiervoor is kennis en ervaring nodig. Met monitoring, innovatieve technieken en ervaring weten onze mobiliteitsexperts dit soort kluwen te ontrafelen om met nieuwe knopen nieuwe stromen te verbinden.

Ramon Anbeek hoe gewenst zijn e-steps

Over Ramon Anbeek

Ramon is adviseur Mobiliteit met een achtergrond in de sociale geografie en planologie. Hij heeft zich tijdens zijn studies aan de Universiteit Utrecht verdiept in mobiliteit en is gespecialiseerd in deelmobiliteit. Hij is intrinsiek gemotiveerd om steden op een inclusieve en duurzame manier bereikbaar te maken.  

Denk jij weleens na over de toekomst?

Wij doen niet anders. En daardoor ontstaan mooie projecten en verhalen. Ontvang 10x per jaar meer nieuws over toonaangevende innovaties, projecten en persoonlijke verhalen in je mailbox. Weet hoe de wereld verandert en wij, samen met jou, het verschil maken. Elke dag opnieuw.