0 van 0 resultaten voor ""

Circulair is niet de toekomst, maar het heden!

Column door Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Plank voor plank hebben we ‘m afgebroken, opgeknapt en op een nieuwe plek weer opgebouwd. Samen met een ervaren klusser -zelf ben ik niet de állerhandigste- ben ik in m’n eigen achtertuin de circulaire uitdaging aangegaan. In plaats van het aanschaffen van een nieuwe schuur, hebben we de oude gebruikt om een nieuwe te creëren. En zo gebeurt het gelukkig ook steeds vaker in het groot. Circulair is niet de toekomst, maar het heden!

Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Bij Sweco houden we van circulair. Het is voor ons een passie, een overtuiging dat we een betere toekomst creëren door slim gebruik te maken van wat we al hebben. Onze experts op dit vlak bouwen samen met onze klanten aan een wereld waarin ieder gebouw een uniek verhaal vertelt. Transforming society together. Een verhaal van respect voor materialen en liefde voor duurzaamheid.

 

Meerpalen

Neem het Swettehûs in Leeuwarden, een sterk voorbeeld van circulariteit waar ik zelf ben gaan kijken. Er is hier gebouwd met veel respect voor natuur en materialen. Zo zijn in dit project de oude meerpalen gebruikt, waar vroeger de boten aan afmeerden. Een mooi verhaal vind ik dat, want nu worden vanuit dit gebouw tientallen Friese bruggen bediend.

Bij de herinrichting van ons eigen Sweco-kantoor in Rotterdam zijn stalen draagbalken en oude deuren hergebruikt. Los van de circulariteit geeft het een mooie extra dimensie aan het kantoor. Verder hebben we met 3D printers gave plantenbakken gemaakt van oude meubels, cd’s, floppy’s en zelfs ijskasten. Met QR-codes op de bakken kom je te weten met welke oude spullen zo’n plantenbak is geprint. Fantastisch toch?

Het creëren van duurzame, circulaire gebouwen is de sleutel tot een energiezuinige toekomst, waarin we onze ecologische voetafdruk kunnen verminderen – Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Creativiteit

Sinds begin 2023 zijn we in Nederland behalve een ingenieursadviesbureau ook een architectenbureau. De architecten brengen een heleboel creativiteit en het is mooi om te zien hoe zij bij ieder ontwerp van nature circulair denken. Zij streven altijd naar duurzaam gebruik van materialen en innovatieve oplossingen om gebouwen een zo klein mogelijke impact te laten hebben op onze leefomgeving.

Het creëren van duurzame, circulaire gebouwen is de sleutel tot een energiezuinige toekomst, waarin we onze ecologische voetafdruk kunnen verminderen. Daar moeten we met z’n allen nú al mee aan de slag. Voor mijn eigen circulaire mini-project hoefden geen nieuwe bomen te worden gekapt. Hoe klein ook, ik vind dat een prachtig gegeven. Bovendien vind ik die oude, doorleefde planken veel mooier dan nieuwe.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.