0 van 0 resultaten voor ""

Binnen- of buitenstedelijk bouwen: stop de discussie!

Column door Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Het is een discussie die maar niet tot een einde wil komen: moeten we vooral binnenstedelijk bouwen, of steeds meer buitenstedelijk? Wat mij betreft lost die discussie het woningenprobleem in Nederland niet op. Om het tekort van inmiddels 390.000 woningen aan te pakken, moeten we vooral slim en creatief zijn. ‘Tijdelijk’ is daarbij een sleutelwoord.

Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Prachtige voorbeelden 

Ik zie prachtige voorbeelden van hoe het óók zou kunnen. Neem nou dit voorbeeld: in Buurtschap te Veld in Eindhoven hebben ze 700 woningen gebouwd. Niet voor altijd, maar tijdelijk! Een prachtig project, gerealiseerd in samenwerking tussen meerdere partijen, waarbij de woningen die er zijn neergezet na dertig jaar, als de wooncrisis hopelijk is opgelost, weer zullen verdwijnen. Dit gebeurt allemaal met respect voor landschap, water én natuur. Met ook nog eens een ecologische voetafdruk van nul komma nul. Het is een unieke proeftuin waar de gemeente samen met onder meer Sweco op een slimme manier de woningbouw versnelt. Eén van de eisen: natuur, water en bodem zijn sturend in het ontwerp.

Druppel?

Het is natuurlijk slechts één krachtig voorbeeld en misschien zul je zeggen, 700 woningen op een tekort van 390.000 stelt niet zoveel voor. Maar even hypothetisch: als iedere gemeente nou hetzelfde zou doen? Dan hebben we er bijna 240.000 woningen bij. Hoezo een druppel op een gloeiende plaat? Vergeet trouwens ook niet de voordelen voor de leefomgeving van de mensen die er wonen: in de natuur, net buiten de stad, met schonere lucht, voor velen is het een wenkend perspectief.

Met een toenemend tekort van 75.000 woningen in het afgelopen jaar, moeten we toch echt slimmer en sneller handelen. – Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland

Sneeuwbaleffect 

Positieve voorbeelden zoals deze in Eindhoven hebben helaas nog geen sneeuwbaleffect veroorzaakt van slimme oplossingen om het woningtekort aan te pakken. Ook de val van het kabinet helpt uiteraard niet mee. Maar met een toenemend tekort van 75.000 woningen in het afgelopen jaar, moeten we toch echt slimmer en sneller handelen.

Juist daarom kan tijdelijk bouwen een oplossing zijn, vooral ook omdat we er over twintig of dertig jaar vast weer heel anders voorstaan. Dus: laten we de randen verkennen en op een verantwoorde manier zoeken naar manieren om daar, tijdelijk, huizen te bouwen. Dat zijn we nú verplicht aan al die mensen die zo snel mogelijk een woning nodig hebben.

Heb je een uitdaging of een andere vraag voor ons?

Laat hier je gegevens achter. Wij zorgen dat je in contact komt met de juiste persoon. Onze experts staan voor je klaar om je te helpen. Voor elke uitdaging, groot of klein.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.