0 van 0 resultaten voor ""

Stationsplein Maastricht voorzien van ondergrondse fiets- en scooterstalling

Het stationsplein in Maastricht vormt het OV-knooppunt van de stad. Vele forensen, bussen en voetgangers maken dagelijks gebruik van dit gebied. Om de fietsparkeeroverlast te elimineren, is de gemeente enkele jaren geleden gestart met het voorbereiden van de bouw van een ondergrondse- fiets en scooterstalling. De afgelopen drie jaar heeft Sweco de gemeente begeleid in de voorbereiding en uitvoering. Vandaag, 29 januari 2018, is de ondergrondse fiets- en scooterstalling onder het Stationsplein in Maastricht feestelijk geopend door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, mevr. Stientje van Veldhoven.

De fietsenstalling biedt ruimte aan ongeveer 2.850 fietsen. Ook verbetert het aanzicht van het stationsplein aanzienlijk en wordt het tekort aan fietsparkeerplaatsen opgelost. De overlast zal dus snel verleden tijd zijn. “Nu het project is opgeleverd kunnen we terugkijken op een goede en prettige samenwerking met Sweco” aldus Marijke Terpstra, projectmanager van Gemeente Maastricht. “Sweco heeft laten zien een kundig bureau te zijn dat de gemeente op een adequate manier heeft geadviseerd. Mede hierdoor hebben we nu een prachtige nieuwe fiets- en scooterstalling op deze centrale locatie in Maastricht. Een echte aanwinst voor deze mooie stad waar we erg trots op zijn”.

Sweco heeft Gemeente Maastricht geadviseerd over de totstandkoming van het geïntegreerde bouwcontract. Daarop volgde de begeleiding bij aanbesteding en uitvoering namens de gemeente Maastricht. De samenwerking was multidisciplinair: diverse medewerkers met hun specialisme zoals Bouw, Techniek, Water en Installaties waren betrokken bij de totstandkoming.

VAN TENDER NAAR CONTRACTDOCUMENTEN EN -DOSSIER, VAN AANBESTEDING NAAR UITVOERING
Jasper Donkers, project- en teammanager bij Sweco werkt sinds 2014 aan dit project: “Na een succesvolle tender is Sweco begin 2015 gestart met het opstellen van de contractdocumenten. Om de markt te stimuleren tot innovatieve bouwmethoden koos de gemeente voor een geïntegreerd contract onder de UAV-GC 2005. In 2015 heeft Sweco samen met gemeente en stakeholders als NS, ProRail en omwonenden het contractdossier opgesteld. Na een succesvolle aanbesteding eind 2015 startte de bouw begin 2016. We kregen door de ingebrachte kennis en expertise in het voortraject het vertrouwen om ook de gemeente bij te staan tijdens de uitvoeringsfase. Daar waren we natuurlijk ontzettend trots op”. Gedurende de uitvoeringsperiode van ongeveer 2 jaar verzorgde Sweco, in nauwe samenwerking met de gemeente, het contractmanagement in de breedste zin op basis van Systeemgerichte Contractbeheersing. Sweco was mede verantwoordelijk voor de toetscoördinatie, het risicomanagement, auditting en het afwijkingen- en wijzigingenbeheer.  

MEER WETEN?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u weten hoe wij u kunnen helpen om uw installaties te optimaliseren? Neem dan contact op met Jasper Donkers of Wim van der Heide.

Jasper Donkers
Project- en Teammanager Techniek
T: 06 – 517 462 28
E: Jasper.Donkers@sweco.nl

Wim van der Heide
Bussiness Development Manager Bouw en Vastgoed
T: 06 – 535 734 19
E: wim.vanderheide@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Mobiliteit en Infrastructuur

TREFWOORDEN
Ondergronds, fiets en scooterstalling, Maastricht, infrastructuur