0 van 0 resultaten voor ""

Project Communities of Practice for Healthy Lifestyle van start

In Groningen was van 17 tot en met 19 januari de kick-off meeting van het project Communities of Practice for Healthy Lifestyle (COP4HL), waarbij partners uit maar liefst 7 landen aanwezig waren. De organisatie was in handen van de Hanzehogeschool, lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap. De kick-off gold als het officiële startmoment van het project, dat afgelopen zomer een subsidie van 990.372 euro toegewezen kreeg vanuit Erasmus+/Knowledge Alliance2. Hiermee is de Hanzehogeschool de eerste hogeschool in Nederland die een dergelijke aanvraag gehonoreerd heeft gekregen. Sweco is één van de partners.

Drie jaar lang werken in totaal 17 partners aan het project COP4HL. Onder de partners zijn 6 bedrijven, 6 universiteiten en hogescholen en 3 gemeenten. Vanuit Nederland is naast de Hanzehogeschool ook de Rijksuniversiteit Groningen (Expertisecentrum Healthwise) op Europees niveau betrokken. COP4HL richt zich op het verbeteren van de gezondheid van Europese burgers door het stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl.

Centraal in het project staat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en de sectoren sport & bewegen en zorg & welzijn in het stimuleren van een actieve en gezonde leefstijl. In COP4HL worden zogenaamde communities of practice in 5 Europese steden ontwikkeld. Op Europees niveau wordt een COP4HL-support lab ontwikkeld dat de overige communities of practice ondersteunt. De samenwerking in de gemeente Groningen geldt als good practice voor Malaga (Spanje), Lissabon (Portugal), Kaunas (Litouwen) en Odense (Denemarken).

SWECO PARTNER
Tim Verver, adviseur Gebiedsadvies bij Sweco, is verheugd om mee te werken aan dit project: “In dit internationale project staat kennisdeling centraal. Hoe gaan wij en andere partijen om met de vraag: op welke wijze kunnen wij met de samenleving de stad zo inrichten dat ze bijdraagt aan onze gezondheid? Steden worden immers steeds voller en de ruimte om te bewegen wordt steeds minder. Overgewicht is inmiddels een maatschappelijk probleem geworden, en dat terwijl we allemaal willen dat onze stad, onze leefomgeving helpt om gezond te leven.”

Bij Sweco hebben we veel kennis in huis over slim omgaan met beschikbare ruimte, zegt Tim. “Door dit project verbinden we alle kennis over dit onderwerp vanuit diverse invalshoeken: het hoger onderwijs, overheid en bedrijven, zowel in Groningen als in de Europese partnersteden. Door deze verbinding komt de kennis op een hoger niveau. Dit helpt ons optimale oplossingen te vinden voor de inrichting van de beweegvriendelijke openbare ruimte binnen de stad van de toekomst.”

PILOT CASE EUROPAPARK
De Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen werken al geruime tijd zeer intensief samen op het gebied van healthy ageing en de beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. Met het nieuwe gezondheidsbeleid neemt de gemeente gezondheid en welbevinden als uitgangspunt voor de fysieke en sociale ontwikkeling van Groningen. Als pilot wordt gekeken naar de fysieke en sociale inrichting van de openbare ruimte in de wijk Europapark. De eerste stap is al gezet: de gemeente en de Hanzehogeschool denken samen met Sweco, Plaza Sportiva en de bewoners na om bijvoorbeeld parken, loop- en fietsroutes, sport- en spel voorzieningen te ontwikkelen zodat bewoners ze frequent gaan gebruiken.  

Gedurende de kick-off meeting van COP4HL hebben alle partners kennis gemaakt met deze pilotcase tijdens een wandeltocht door de wijk Europapark op 18 januari. Tim Verver van Sweco heeft heel veel zin om te starten: ‘Kennis over slim omgaan met beschikbare ruimte in stedelijk gebied hebben we volop in huis. Door dit project met hoger onderwijs, overheid en bedrijven, zowel in Groningen als in de Europese partnersteden, tillen we deze kennis op een hoger niveau. Dit helpt om de optimale oplossingen voor de inrichting van de beweegvriendelijke openbare ruimte binnen de samenlevingen en steden van de toekomst te vinden.”

UNIEKE SAMENWERKING
Tijdens de kick-off meeting stond kennis maken, kennis delen en leren van elkaar centraal. Daarnaast zijn follow-up activiteiten zoals het bezoeken van andere communities of practice besproken. COP4HL wordt gezien als een unieke samenwerking tussen het hoger onderwijs, het bedrijfsleven en publieke organisaties. De partners willen op Europees niveau ondersteuning bieden aan andere regio’s die ook een samenwerking willen starten op het gebied van Healthy Lifestyle en het verbeteren van de gezondheid van Europese burgers.

CONTACT
Tim Verver
Teammanager Gebiedsadvies
T +31 88 8114780
E tim.verver@sweco.nl

MEER INFORMATIE
Gebiedsontwikkeling

TREFWOORDEN
Communities of Practice for Healthy Lifestyle, COP4HL, Groningen, gezondheid, stad van de toekomst, gebiedsontwikkeling, gezond Leven en Wonen