0 van 0 resultaten voor ""

iDiensten enthousiast ontvangen tijdens tweede landelijke Summit

Op 3 november presenteerden partners uit het programma iCentrale, waaronder Sweco, de eerste versies van meer dan 20 iDiensten voor mobiliteit, veiligheid en centrales. De presentatie vond plaats op de tweede Summit ‘Mobility, Safety and Smart Centres as a Service’ in Sassenheim. Met iDiensten kunnen gemeenten en provincies hun prestaties op het gebied van stads- en wegbeheer verbeteren, reizigers beter gaan bedienen en daarmee ook nog eens veel geld besparen.

De Summit stond in het teken van de resultaten van uiteenlopende multidomein iDiensten. Zo’n 250 belangstellenden gingen met elkaar in dialoog, deelden kennis over gebruiksproducten en iDiensten voor 6 domeinen: tunnelbediening en -bewaking, brug- en sluisbediening, (weg)verkeersmanagement, parkeerbeheer, stadsbeheer en -toezicht en crowdmanagement.

MEER DAN 20 IDIENSTEN
De directeuren van de deelnemende private partijen presenteerden gezamenlijk de eerste basisversies van hun publiekprivaat ontwikkelde iDiensten. Op het moment bestaan er 21 iDiensten, waarvan Sweco er diverse heeft ontwikkeld en participeert in 11. De iDiensten zijn enthousiast ontvangen door de decentrale overheden. In 2018 worden deze eerste versies afgerond tot volwaardige iDiensten die provincies en gemeenten met, en zeker ook zonder, eigen bediencentrales kunnen afnemen op basis van abonnementen en prestatieafspraken.

SWECO EN IDIENSTEN
Sweco heeft als één van de private partners een belangrijke rol in de Publiek Private Samenwerking van het programma. We trekken onder andere de iDiensten ‘Opleiding personeel multidomein-bediening’,  ‘Opstellen service level agreements en prestatie indicatoren voor de 6 domeinen’, ‘Stappenplan aanbesteden iDiensten’ en ‘Managing Agent’. Daarnaast werken we aan 7 andere iDiensten. We zien een ontwikkeling in de mobiliteitsmarkt naar diensten in plaats van producten/advies. Door te participeren in het programma iCentrale geven we mede vorm aan de mobiliteitsmarkt van de toekomst.

LANDELIJKE STANDAARDEN
Tijdens de Summit nam het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook de standaard iBedienfilosofie in ontvangst. In deze filosofie is vastgelegd hoe de organisatie, techniek en systemen ten behoeve van multi-domeinbediening in te richten. In samenwerking met kennisplatform CROW is deze uitgewerkt tot een landelijke standaard en CROW-richtlijn. Vanaf dit moment kan deze worden gehanteerd als de nieuwe manier van bedienen in centrales voor de zes domeinen. Ook een tiental andere producten uit het programma iCentrale worden samen met CROW en PIANOo omgezet in landelijke standaarden.

PROGRAMMA KRIJGT VERVOLG
Tijdens de Summit lieten Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht en Gemeente Rotterdam zien welke stappen zij inmiddels hebben gezet. Dankzij hun betrokkenheid en inzet zijn iDiensten en best practices nu beschikbaar. Hiermee kunnen andere decentrale overheden hun stads- en wegbeheer optimaal inrichten. In de komende periode worden vanuit het programma iCentrale voorstellen voor verdere praktijktoepassing van iDiensten uitgewerkt. Deze voorstellen zijn onderdeel van de zogenaamde Korte Termijn Aanpak van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en worden in nauwe samenwerking met het ministerie uitgevoerd.

Partners en directeuren van deelnemende overheden (Afkomstig van MaasandMore)Interactieve kennissessie

MEER WETEN
Wilt u meer weten over dit onderwerp of gedachten uitwisselen? Neem dan contact op met Rob Althuisius.

Rob Althuisius
Afdelingshoofd Mobiliteit
T +31 88 8115327
E rob.althuisius@sweco.nl

MEER INFORMATIE
MaasandMore
Mobiliteit
iCentrale: betere bediening van reizigers, betere prestaties en kostenbesparing