0 van 0 resultaten voor ""

Berichtgeving rondom toepassing SBR-rubbergranulaat in voetbalvelden van kunstgras

Op woensdag 5 oktober besteedde Zembla aandacht aan mogelijke gezondheidsrisico’s omtrent spelen op voetbalvelden van kunstgras met SBR-rubbergranulaat.

Sweco heeft kennis genomen van deze uitzending. Bij de aanleg van kunstgrasvelden hechten wij grote waarde aan de veiligheid en gezondheid van de gebruikers en de gevolgen voor het milieu. In onze adviestrajecten informeren wij onze klanten over de verschillende mogelijkheden en constructies van kunstgrasvelden. Hierbij baseren wij ons op huidige wetgeving, beschikbare kennis en wetenschappelijke onderzoeken, zoals deze onder meer door het RIVM zijn uitgevoerd.

Het onderzoek van het RIVM in 2006 is voor de minister aanleiding geweest te verklaren dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid. Op basis hiervan hebben zowel de opdrachtgevers en opdrachtnemers gemeend SBR-rubbergranulaat op een verantwoorde wijze te kunnen toepassen.

Uit recente onderzoeken blijkt dat er mogelijk toch gezondheidsrisico’s optreden bij de toepassing van SBR-rubbergranulaat. Daarom zal Sweco tot de resultaten van nadere onderzoeken bekend zijn adviseren om geen SBR-rubbergranulaat toe te passen. Ook stoppen wij met het aanbrengen van SBR-rubbergranulaat in de door Sweco te realiseren kunstgrasvelden.  

Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. Wij zien de resultaten, die rond februari 2017 worden verwacht, uiteraard met grote interesse tegemoet. Ook wij wensen hierover definitieve duidelijkheid te verkrijgen.

Voor de meest actuele informatie verwijzen wij naar onderstaande bronnen.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM):
Sporten op kunstgrasvelden
Alle veel gestelde vragen over Rubbergranulaat

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB): 
Kunstgras en rubbergranulaat: vragen en antwoorden

Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BNSC)

Vereniging Sport en Gemeenten (VSG)

CONTACT

Coen Nell
Senior adviseur Sport
T +31 88 811 61 52
E Coen.nell@sweco.nl

Jochem Knol
Senior adviseur Sport
T +31 88 811 47 09
E Jochem.knol@sweco.nl